Fát hoz az erdőbe – így illeti a régi magyar szólás azt a helyzetet, amikor valaki nagyon felesleges dolgot tesz. Mátraballa egy csodás település a mátrai erdők ölelésében, ahová pedig most éppen fák érkeznek – de mégsem feleslegesen.

Pádárné Gyuricza Henriett, a falu első embere úgy tartja, maradandót alkotni a legnemesebb a cél – polgármesterként is ennek megfelelően dolgozik. Amikor hallottak az Országfásítási Programról, azonnal benyújtották pályázatukat, mely sikerrel járt: így hamarosan 26 különleges, új fa gyarapítja Mátraballa közterületeit.

Fából sosem elég – vallja Pádárné Gyuricza Henriett

A polgármester asszony szerint nagyon hasznos és okos kezdeményezés a program, hiszen a faluba érkező növendék fák – legalább másfél méteres növényekről beszélünk – mellett az ültetéshez is minden hozzávalót biztosít az Agrárminisztérium. Egy agrárszakember személyes segítsége mellett mulcsot, védőrácsot és madárodukat is kap Mátraballa.

Fából sosem elég – tartja Pádárné, aki gyermekkori emlékeit is felidézi: az iskolából hazafelé sétálva sosem hagyták ki megkóstolni a – ma talán a Csodaszarvas-szoborról ismertebb – téren álló eperfa termését.

A programnak köszönhetően hamarosan újra eperfák is virágozhatnak Mátraballán, hiszen a berkenyék, díszalmák, szivarfák, hársok mellett négy eperfa is érkezik idén szeptemberben a terekre, az iskola és az óvoda udvarára.

A szökőkút mellett is elkél az árnyék, ide is jut fa

A program keretében idén összesen 12 ezer darab, belterületen elültethető fát igényelhettek a tízezer fő alatti települések. Az Agrárminisztérium célja a fával borított területek növelése, a települések zöldítése mellett az is volt, hogy a fák elültetése, gondozása erősítse a helyi közösségeket.

Térségünkben idén Aldebrő, Bodony, Bükkszék, Gyöngyöspata, Mátraballa, Mikófalva, Sirok, és Szilvásvárad önkormányzata nyert lehetőséget arra, hogy fákkal gazdagítsa települését.

2020.07.25.

Kékes Online, Zelei Dániel

Fotó: Kékes Online, Mátraballa önkormányzata