A köztársasági elnök videóüzenetében elhangzott egy mondat a Mátrai Erőmű bezárásáról, ami azonnal önálló életre kelt a közösségi felületeken. A gerjedő rémhíreknek Horváth László gyors és egyértelmű bejegyzése állta útját, majd Áder János hivatala is magyarázatot adott az elnök szavainak. A lényeg: nem zár be az erőmű.

A köztelevízióban is leadott, környezetvédelmi témájú előadásban Áder János így fogalmazott: “Bezárjuk az utolsó nagy szénerőművet, a Mátrai Hőerőművet, többszörösére növeljük a naperőművi kapacitást, az atom- és napenergia segítségével már 10 év múlva elérjük, hogy a Magyarországon megtermelt áram 90 százaléka szén-dioxid mentes legyen”. „Bezárjuk az utolsó nagy szénerőművet, a Mátrai Hőerőművet” – mondta szó szerint Áder János köztársasági elnök a főleg iskoláknak szóló Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitóelőadásán.

Az erőmű bezárásáról szóló elnöki mondatot pillanatok alatt kiragadta az országos sajtó, sőt több  publicista azonnal tovább is gondolta, majd rémhírként terjedt a közösségi felületeken. Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség országgyűlési képviselője azonnal reagált a hírre közösségi oldalán, egyértelműen tisztázva álláspontját az ügyben. Mint fogalmazott: “A Mátrai Erőmű stratégiai fontosságú, nem bezárni kell, hanem modernizálni, és az ott dolgozók munkahelyét megvédeni”.

A Gyöngyösi Televízió is azonnal Horváth Lászlót kérdezte, aki elmondta, csupán rossz szövegkörnyezetben volt megfogalmazva az üzenet, az erőmű nem zár be, sőt a fejlesztése a legfőbb cél. – Az ország biztonságos energiaellátása az ma elképzelhetetlen a Mátrai Erőmű nélkül és pótolhatatlan lenne az erőmű. Úgy gondolom, hogy az erőmű stratégiai fontosságát meg fogja tartani, tehát a bezárásról nem lehet beszélni se ma, sem a jövőben. Amiről lehet beszélni az az, hogy Mátrai Erőmű működésével járó környezeti terhelést csökkentjük, vagyis a széndioxid-kibocsátását csökkentjük. – mondta Horváth László. Hozzátette: az erőmű és a mellette található ipari park körülbelül 2000 munkavállalót foglalkoztat, így az itt dolgozók munkáját meg kell védeni, így többek között ezért sem zárhat be a Mátrai Erőmű – tette hozzá.

Ezt követően a Köztársasági Elnöki Hivatal is kiadott egy közleményt, melyben magyarázatot adtak és tisztázták az elhangzott mondatot. A közlemény szerint “Elnök úr videóüzenete az iskolai fenntarthatósági hétre készült, és a gyerekek nyelvén, egyszerűségre és a lényegre törekedve fogalmazta meg a mondanivalóját. (Szó szerint:… bezárjuk az utolsó nagy szénerőművet…) Ez azt jelenti, hogy (a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében) az erőművi szénégetést befejezzük. De nem jelenti azt, hogy a gyöngyösi embereknek munkát adó vállalat megszűnik létezni. Az átalakítás célja a tiszta energiatermelés lehetőségének kialakítása, és ennek része a munkahelyek számának megőrzése

A szerencsétlen eset kapcsán az Egri Ügyek is érdeklődött Horváth Lászlónál, van-e valóságalapja a köztársasági elnök mondatának. Horváth László nyilatkozata szerint az elnöki hivatal közleménye tisztázza a helyzetet, a köztársasági elnök csak egyszerűen, közérthetően akart magyarázni a gyerekeknek. Az egriugyek.hu kérdésére, hogy kapott-e ideges telefonokat, üzeneteket a bezárás hírére, az országgyűlési képviselő elmondta, nem kellett ilyeneket kapnia, magától is ez a véleménye, amit a Facebookra kiírt.

2020.10.07.

Kékes Online, Zelei Dániel

Forrás: egriugyek.hugyongyostv.hu, Horváth László közösségi oldala

Fotó: gondola.hu, eromuvekejszakaja.hu