Abasáron is eltelt egy év az önkormányzati választások óta, amelynek szerves része volt a járványügyi vészhelyzet összes kihívása. A fejlesztések is sok munkát adtak az irányítóknak.

– Szerencsére egy olyan csapat segíti a munkámat, amiről minden polgármester csak álmodhat. A hétköznapok valós problémáit szeretnénk megoldani, de azt is tudjuk: legfontosabb történelmi örökségünk Aba Sámuel királyi központja. Tizenéves kihagyás után újra itt vannak a régészek, annak a lehetősége, hogy királyi sírt rejthet Abasár, meghatározó számunkra, de még országos szinten is  – nyomatékosítja Kazsu Attila polgármester.


A pályázatokra is figyelnek, például így szépülhetett meg a temető belső útja Magyar Falu Pályázatból (MFP). A közel 5 millió forintos támogatás mellett az önkormányzat saját erejéből újította meg a ravatalozó előtti teret, a lépcsőt, a korlátot, illetve a díszkutakat. Egy másik MFP pályázatból az önkormányzati orvosi rendelő teljes belső berendezése, bútorzata tud megújulni, közel 3 millió forint értékben.

A bölcsődefejlesztési TOP pályázatot szintén sikerre vitték az abasári gyermekes családok érdekében, jövőre közel 200 millió forint értékben fejlődik az abasári óvoda, bölcsőde. Lecserélték a térfigyelő kamerákat is, további 11 kamera telepítését pályázva meg.

– Öt Leader pályázatból hármat vissza kellett adnunk, mert olyan tartalommal örököltük meg őket, hogy nem lehetett volna megvalósítani, vagy nem az abasári emberek igényét szolgálta volna ki. Két pályázatot áttervezve valósítottunk meg, az egyik a Pincesor felújítása, a Borsétány projekt. Jelentős plusz önerővel egy hangulatos turisztikai fejlesztés készült el úgy, hogy az ott élők kényelmét és az abasári lakosok igényeit is szem előtt tartottuk. A teljes beruházás közel 16 millió forint volt – ecsetelte Kazsu Attila.

Szintén pályázati forrásból megújítanak vagy létrehoznak külterületi pihenőpadokat, nyársalókat, esőbeállót egy tanösvény elemeiként a Szent Anna-kápolnától a Sárhegyre vezető szerpentin mellett egészen a Kőtengerig. A közel 9 millió forintos pályázatból és önerőből finanszírozott eszközök már csak a telepítésre várnak. Az MFP-ből a polgárőrség  hatékonyabb működése érdekében kül-,és belterületi utak karbantartását elősegítő eszközöket nyertek, közel 2 millió forint értékben.

Kazsu Attila, Abasár polgármestere

A felsorolt fejlesztések is mutatják Kazsu Attila szerint, hogy jó a párbeszéd Abasár és a kormányzat között Horváth László országgyűlési képviselő közvetítésével. A közvetlenül szomszédos településvezetőkkel is megújították a kapcsolatot, új, baráti alapokra helyezve az együttműködést: sok ügy átível a közigazgatási határokon, és összefogással mindenki erősebb.

– Az idei év sokszor nehéz és ismeretlen feladatok elé állított a vírushelyzet miatt. Az elmaradó rendezvények költségeit azonban mind fejlesztésekre fordítottuk. Így tudott megújulni a régi benzinkút helyén kialakított parkoló, erre nagy szükség volt a zsúfolt óvodai-védőnői járműforgalom miatt. Az év közbeni kényszerszünet ideje alatt tudtuk felújítani az óvodai konyhát, a kastély épületén belüli tornaszobát. Elkészültek az óvoda udvaron a magaságyások a kerti veteményeknek. Jelenleg a kastély épületének fűtés korszerűsítése zajlik.

– Elmaradt rendezvényeink okán tudtunk forrást átcsoportosítani az idősek otthona évtizede halogatott liftfelújítására, vagy a tűzvédelmi szempontból aggályos régi raktár épületének kiváltására, mindezt közel 5 millió forint értékben – vázolta fel a polgármester, majd arra is kitért: az ivóvízrendezés feladataként közel 70 millió forint összegben készültek az idén olyan tervek, melyek megvalósulásával jelentős előrelépés remélhető az ivóvízhálózat minőségében is Abasáron.

– Tavaly először apróbb szemléletváltásokkal indítottunk, például kibővítettük az idősek napján köszöntendő szépkorúak körét, nem csak azokat ünnepeltük meg, akik itt házasodtak, hanem mindenkit, aki közöttünk él. Felkaroltuk a civil szervezetek programjait, a falukarácsonyt, és sokan csatlakoztak új adventi ablakjárás kezdeményezésünkhöz is.

– Abasár közössége példaértékűen fogott össze ebben a nehéz évben. Ezúton is tisztelettel köszönöm mindenkinek az aktivitást. A nehézségek ellenére sok új terv született. Ezért fontos, hogy mindenkit várunk, aki a településért tenni akar, akinek van egy jó ötlete. Ahogy a fejlesztéseknél is látható volt, meghallgatjuk, beépítjük az elképzeléseket, és segítünk, amiben tudunk. Rajtunk áll a jövő, Abasár adottságai pedig kiválóak – zárta szavait Kazsu Attila.

2020. november 14.

Faragó Zoltán