Bélapátfalván, a térség legkisebb járásának központjában jártunk, ahol Ferencz Péter polgármester mutatta be nekünk a település elmúlt időszakban elért eredményeit.

– Az ipari parkban vagyunk, dolgoznak a munkagépek. Mi történik itt pontosan?

Az ipari park az üzemeltető Bélkő Nonprofit Területfejlesztési Kft. tulajdona, a gazdasági társaságban a környék nyolc települése gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A vállalkozás célja az ipari ingatlanok és zöldmezős területek hasznosítása, befektetők, cégek idecsábítása. Jelenleg 400 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból korszerűsítjük az ipari park alap-infrastruktúráját, hogy minél jobb feltételekkel fogadhassuk az ide érkező cégeket.

Ferencz Péter, Bélapátfalva polgármestere örömmel számol be a sikerekről

A befektetés keretében megújul a teljes ivó- és tüzivíz-hálózat, a szennyvíz- és a gázrendszer. Ezen felül leaszfaltozzuk a belső utakat, hogy a szállítmányozás kényelmesebb és biztonságosabb legyen. A közműrendszer megújulásához önerőből tesszük hozzá az elektromos hálózat fejlesztését, mely szintén halaszthatatlan volt már. Két új trafót állítunk munkába, melyek az ipari park északi és déli területeit különálló egységként tudják ellátni. A munkálatok hamarosan, még ebben az évben befejeződnek.

400 millió forintos infrastruktúra-fejlesztés az ipari parkban

Az ipari parkban egyébként szinte minden csarnok gazdára talált már, vagy bérlik, vagy megvásárolták azokat a helyi vagy környékbeli vállalkozók. Biztató jel, hogy több cég hosszú évek óta sikeresen működik itt. A paletta változatos: egyebek mellett van fa-, fém- és gépipari profilú cég a parkban, de a raktárkapacitás is jelentős. A zöldmezős telkek egy része is elkelt már. Az külön öröm, hogy van olyan cég, amely nemrég itt épített fel egy modern üzemcsarnokot, mellyel korábbi, szintén bélapátfalvi telephelyét bővítette. Horváth Lászlóval, a térség országgyűlési képviselőjével bejártuk az építési területet, s egyeztettük a további fejlesztési lehetőségeket is.

– Ahogy átjöttünk a városban számos egyéb változást is észrevettünk.

Valóban, a település egyre szebb és rendezettebb, uniós- és hazai forrásokból is valósultak meg fejlesztések. Még 2018-ban indult a zöldterületek rehabilitációja, melynek keretében megújult a szoborpark, létrejött a vasúti park, valamint egy sétány és egy játszótér létesítésével összekötöttük a lakótelepi részt a fő utcával. Megújult és energiatakarékosabb lett számos helyi civil csoport kedvelt közösségi tere, a művelődési ház is, ahol új színpadot építettünk, kicseréltük az elektromos- és a fűtési rendszert, napelemeket helyeztünk üzembe és új bútorokat is beszereztünk.

Megszépült a településközpont is

Több utunkat is rendbe tudtuk tenni: a Magyar Falu Program keretéből, illetve belügyminisztériumi forrásból a Liszt Ferenc, a Vörösmarty Mihály utca teljesen, az Apátság, az Arany János és a Táncsics Mihály utca pedig részben újult meg. Számos helyen nemcsak az útburkolat, hanem a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítése is megtörtént. Ami nem látható, de fontos fejlesztés az a szennyvíztelep 283 millió forintos felújítása, melynek kapacitását a korábbi, cementgyári léptékhez képest a mostani, valós igényekhez igazítjuk és a technológiát is modernizáljuk.

Immár sétány köti össze a IV. Béla utcát az új játszótérrel

Szintén fontos, hogy a helyi polgárőrség 6 millió forint támogatást nyert a Magyar Falu Program keretében meghirdetett Falusi Civil Alapból. Az irodahelyiségük infrastruktúráját fejlesztik a hazai forrásból. A munkájuk nélkülözhetetlen a településen, a vírus elleni védekezésben is nagy segítség volt számunkra a jelenlétük.

– Ha már itt tartunk, hogyan élték meg a tavaszi, illetve a mostani koronavírus-hullámot?

A bélapátfalvaiak fegyelmezetten vették tudomásul a szabályokat, melyet ezúton is szeretnék minden lakosunknak megköszönni. A jelenlegi hullámban szintén mindent megteszünk a lakosság biztonsága érdekében. Bezártak a múzeumaink, a Gesztenyés Kiállítóház, a szabadulószoba, a tanuszoda. Október vége óta az apátság sem látogatható, ugyanakkor jó hír, hogy legutóbbi információnk szerint tavasszal elkezdődhet az ikonikus létesítmény felújítása.

Egyre népszerűbb a Bélkő, az apátság és környéke. A hangulatos tanösvényen szinte mindig találkozunk turistákkal

A bejáratott turisztikai rendezvényeink most sajnos elmaradnak, de bízom munkatársam, Mezőné Kovács Edit, a Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. vezetőjében, hogy kitalál majd valamilyen online játékot, érdekességet a következő időszakra. Edit és csapata munkájának köszönhető, hogy Bélapátfalva és a Bélkő hegy egyre biztosabb helyet foglal el hazánk turisztikai térképén, növekszik az ide érkező látogatók száma és a településünk neve országszerte ismerősen cseng a túrázók, az osztálykiránduló csoportok és az aktív kikapcsolódást keresők körében.

–  Jelenleg a volt fogorvosi rendelőben működik a polgármesteri hivatal. Mikor költözhetnek egy hivatali munkára alkalmasabb, korszerűbb helyre?

A napokban kaptuk a hírt, hogy a Magyar Falu Programból mintegy 50 millió forintot nyertünk a korábbi hivatalépület felújítására, így jövőre már indulhat is a beruházás. Évek óta várunk már erre, az elmúlt időszakban többször is költöznünk kellett. A Kormány támogatásával így végre visszaköltözhetünk a település központjába, a jól megközelíthető, megszokott helyünkre. Továbbra is számítunk a Kormány által biztosított pályázati forrásokra, továbbra is együtt dolgozunk Horváth László országgyűlési képviselővel a településért, mert feladatunk, tennivalónk van még bőven.

2020. 11. 19.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter