11,3 millió forintot nyert a Magyar Falu Program pályázatán Gyöngyöstarján önkormányzata, melyből hat telket jelölnek ki a községben, s miután közművesítették, kedvező áron kínálják majd az itt élőknek vagy az ide költözőknek. A részletekről Kiss Viktor tájékoztatott minket.

Hat belterületi, önkormányzati tulajdonú telket tudunk víz-, gáz- és szennyvízcsatlakozással ellátni a pályázaton nyert forrásból. A telkeket a Dobó István utca folytatásában hozzuk létre, szép, csendes környezetben. A telkek 2×3-as felosztásban helyezkednek majd el, középen pedig egy játszóteret alakítunk ki a gyermekeknek. A földmérő munkák költségeit is fedezi a pályázat, a közvilágítást pedig önerőből csináltatjuk meg. Természetesen a tereprendezés után az utat is rendbe hozzuk, valamint járdát is építünk. A telkek egyenként 850 és 1077 négyzetméter közöttiek lesznek.

Szerencsére már most is van kereslet a településen található házakra és telkekre, ezért bizakodóak vagyunk, hogy ezen a hat telken is hamarosan építkezések indulhatnak el. Arra vonatkozóan nincs előírás, hogy kinek értékesíthetjük a telkeket, tehát az ide költözők éppúgy megvásárolhatják, mint a már itt lakók. A munkálatok tavasszal kezdődnek, így jövőre már új lakóink is lehetnek.

Miközben a hivatal felé sétálunk, az önkormányzat munkatársai épp a nemrég érkezett közterület-karbantartó eszközöket pakolják el, amikhez nemrég jutottak 8,5 millió forint értékben, szintén a Kormány által elindított Magyar Falu Programból. Kiss Viktor azt mondja: ez a program óriási segítség a falvaknak, a pályázati eljárás egyszerű és gyors és a pénzt pedig 5 napon belül már utalják is a falu számlájára.

Kiss Viktor, Gyöngyöstarján polgármestere: a Magyar falu Program nagy segítség az 5000 fő alatti településeknek

A polgármester hangsúlyozta: Horváth László, a térség országgyűlési képviselője támogatja fejlesztési elképzeléseiket és együttműködik az önkormányzattal azok megvalósításában. Azt is megtudtuk, hogy a községházát, a művelődési házat és az iskolát is hamarosan felújítják, mégpedig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből.

A polgármester terveit is megosztotta velünk: a jövőben a Kormány által kiírt pályázatok segítségével szeretnék felújítani a helyi rendőr szolgálati lakását, a ravatalozót és néhány útjukra is ráférne a korszerűsítés.

A telkeket a Dobó István utca folytatásában jelölik ki

A mintegy 2200 lakosú településen 11 borászat működik, sok az ambiciózus fiatal, s mivel itt van bölcsőde, óvoda és nyolc osztályos iskola is, nagy az esély, hogy nálunk alapítanak családot, és nem költöznek el a faluból. Ez pedig csodálatos érzés.

2020. 12. 05.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter