A visontai bányában az elmúlt héten Közép-Európa egyik legnagyobb külszíni bányászati berendezése fejezte be az aktív termelési tevékenységét és kezdte meg a felkészülést a terület helyreállítási munkálataihoz.

A hihetetlen méretekkel bíró gépegyüttes 1972-ben kezdte meg működését a visontai Nyugati bányában. A kotrógép és a vele közvetlenül összekapcsolt hányóképző-gép hossza 315 méter, – ez 3 futballpálya hossza – a két berendezés együttes tömege 4400 tonna. A kezeléséhez nyolc fő, különleges képesítésű szakemberre van szükség műszakonként.

A gépóriás 24 méter magas falat tudott jöveszteni – kőzetek összefüggéseit megbontani és darabolni – és a letermelt fedőkőzetet 40 méter magas depóba tudta elhelyezni. Az évek során több bányában – így a Nyugatiban, a Keleti II. számúban és a Déliben – is végzett szénletakarítási és széntermelési feladatot, valamint a horizontáló berendezése miatt különleges szintváltásos technológiát is képes elvégezni. Az elmúlt 48 év alatt 348 millió köbméter fedőkőzetet mozgatott meg, és mintegy 6 millió tonna szenet termelt, 239 ezer tiszta kotrási órával.

A közvetlen-átrakó jelenleg a visontai Déli bánya II. széntelepét hagyja el, ahol befejezte a bánya leműveléséhez szükséges fedőkőzet letakarítást. A szénmező 2021 első negyedévében kimerül és megkezdődnek a bányaterület több éven át tartó helyreállítási munkálatai. A gépóriás további feladatai a jövőben már a bányatérség végleges tájba illesztéshez kapcsolódó rekultivációs feladatokhoz kapcsolódik majd.

A Mátrai Erőmű modernizálásával kapcsolatos fontos kormányzati döntésről itt írtunk pár nappal ezelőtt. Az ország egyik legjelentősebb energetikai beruházásaként számon tartott fejlesztés során a hazai energiabiztonság megőrzése, természeti környezetünk védelme, az uniós klímapolitikai irányelveknek megfelelés és több ezer munkahely megvédése mind olyan szempontok, melyeknek egyidejűleg kell teljesülnie – áll a nyilatkozatban.

Kékes Online, 2020.12.19.

Fotók: Czímer Tamás, Berzsényi Gergely