Térségünkben is nagy népszerűségnek örvend a Magyar Falu Program közterületi játszóterek létesítését, óvodaudvarok korszerűsítését célzó kiírása. A kisgyermekes családok nagy örömére tavaly szűkebb környezetünk 9 települése is a program kedvezményezettje volt.

A legtöbb helyen már elkezdték a munkálatokat, sőt több községben már birtokba is vették az apróságok az új játékokat, fejlesztő- és ügyességi elemeket. Detk, Egerbocs, Gyöngyösoroszi, Gyöngyössolymos, Ivád, Sirok, Szajla, Szilvásvárad és Tarnalelesz is a nyertes pályázók sorát gyarapítja.

A fejlesztésről megkérdeztük Tóth Szilvesztert, Gyöngyösoroszi polgármesterét, aki elmondta: a beruházás hiánypótló a faluban, mert a korábban csak az óvodában volt játszótér, amit természetesen csak az ovisok használhattak. A kivitelezéssel majdnem elkészültek, már csak a tereprendezés van hátra, amit az időjárási viszonyok javulása után meg is ejtenek.

Hamarosan a tereprendezés is megtörténik

A játszótér az iskola és a művelődési ház között található, a nemrég lebontott szovjet emlékmű helyén. Ennek szimbolikus jelentése is van, mondja a polgármester: az elnyomó önkényuralmi rendszerre emlékeztető betonmementó helyén boldogan, szabadon, biztonságban játszhatnak a kisgyermekek.

A lakosság nagy örömmel fogadta a játszóteret, ahol kéttornyú csúszdás vár, libikóka, egyensúlyozó eszközök és fészekhinta is hívogatja a kicsiket. Amint kitavaszodik, elhelyezik a még hiányzó gumilap-burkolatokat is.

2021. 01. 21.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Tóth Szilveszter