Erdőkövesden jártunk, ahol a település vezetője, Halla István avatott be minket a falu életébe, eredményeibe, terveibe.

Hogyan telt az elmúlt egy-másfél év Erdőkövesden?

Sokat dolgoztunk azért, hogy látható fejlődést hozzunk a község életébe. Nagyon fontosnak tartom, hogy hamarosan egy vadonatúj 9 személyes, akadálymentesített falubusz áll majd szolgálatba nálunk. A beszerzését a Magyar Falu Program tette lehetővé és a szociális ellátásban lesz majd segítségünkre. Így már könnyebb lesz szállítani az időseket, a gyerekeket, ételt- vagy gyógyszert kivinni a betegeknek.  A busznak szeretnénk majd egy garázst építeni a polgármesteri hivatalhoz közel, ahol egyebeket, például a szociális tűzifát is tárolni tudnánk.

Halla István, Erdőkövesd polgármestere: az itt élők büszkék a településükre

Több környékbeli település is nyert hasonló buszra támogatást és információim szerint mindenhol nagy örömmel használják. Jó meglátás volt a Kormány részéről, hogy fejlesztési lehetőségekkel segítse az ötezer fő alatti falvakat, kisvárosokat.

Egy másik megnyert pályázatunkhoz szintén a Magyar Falu Program biztosítja forrást: egy rossz állapotban lévő, elhagyatott belterületi ingatlant vásároltunk meg, ami jelenlegi formájában jelentősen rontja a falu összképét.

Itt épül majd a történelmi emlékpark

Miután elbontottuk, és rendbe tettük a telket, szeretnénk a helyén egy történelmi emlékparkot létrehozni, hogy a vírushelyzet elmúltával itt gyűlhessünk össze az állami ünnepnapokon. 1956-os, II. világháborús és trianoni emlékhelyre is gondoltunk, a végső verzió még kidolgozás alatt van.

Ha már Magyar Falu Program: az orvosi rendelőnk eszközparkja is ebből a pályázati rendszerből újult meg, korszerű műszereket kaptunk, köztük mobil-újraélesztő gépet is.

Pályázati forrásból újult meg az orvosi rendelő

A csapadékvíz-elvezetési rendszer rekonstrukciójára is komoly összeget hívhattunk le, ami az egyik legnagyobb büszkeségünk a pályázatok terén. Az esővíz elvezetése kritikus terület, mert a rosszul kivitelezett vagy -karbantartott árkokkal több épületet is veszélyeztet a lezúduló víz.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával korszerűsítették a művelődési házat

Lényeges előrelépés volt a művelődési ház energetikai felújítása, ez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával valósult meg. Nem csak szebb, de fenntarthatóbb is lett az épület, amelyben a polgármesteri hivatal is működik.

A szép eredmények mellet milyen terveik vannak a következő időszakra?

A Petőfi utcát önerőből kátyúztuk ki, ennek felújítása azonban elengedhetetlen lenne. A temető urnafalának építése és a templomot a temetővel összekötő kis útszakasz felújítása szintén esedékessé vált.

Nagy álmunk egy idősek napközi otthonát létrehozni, mert sok az idős, magányos lakónk, akik életminőségén nagyot lendítene, ha napközben társaságban lennének, s megoldott lenne helyben az étkezésük.

Szeretnénk felújítani az önkormányzat nagytermét, ahol jelenleg egy kis sportközpontot hoztunk létre, pingpongozási, tollasozási lehetőséggel. Ez egyébként egy olyan közösségi tér, ahol a legtöbb rendezvényünket kulturált körülmények között meg tudjuk  tartani.

Az óvoda udvarának megújítására szintén pályázni szeretnénk, a hat éve korszerűsített templomunk pedig sajnos vizesedik, erre, valamint a Hunyadi út vízelvezetésére is megoldást kell találnunk. A mélyebben lévő útszakaszt minden évben elönti a hirtelen lezúduló tavaszi, nyári esőzés. A terveket illetően szoros kapcsolatban állunk Horváth Lászlóval, a térségünk országgyűlési képviselőjével és a többi településsel összhangban állítjuk össze a fejlesztési koncepciót.

Milyen fontos intézkedéseket hoztak a közelmúltban?

A koronavírus elleni védekezés intézkedései mellett a legfontosabbak között volt az a rendelet, hogy szombat déltől hétfő reggelig, hétköznapokon pedig este 7 óra után nem lehet hangos zajt kelteni a faluban, például flexeléssel, láncfűrészeléssel zavarni mások nyugalmát. Szabályoztuk a tűzgyújtást is, mert néhányan nem voltak tekintettel mások egészségére és folyamatosan füstöltek, égettek a kertjükben.

Felhívtuk a lakosok figyelmét a szemétszállítás fontosságára is, volt, aki inkább a telkén gyűjtögette évekig a hulladékot és a lomokat, aztán odaszoktak a vadak, a kóbor kutyák és a patkányok is. Igyekszünk küzdeni a kutyák felelőtlen tartása ellen is, ám ehhez komplexebb tudatformálásra, oktatásra is szükség lenne. Összességében Erdőkövesd egy csodálatos környezetben lévő gyöngyszem, mely megérdemli a törődést és méltán büszke lehet rá minden itt élő és ide látogató.

2021. 01. 30.
Szerző: Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter