A kormány arról döntött, hogy Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés “következő fejezetében” – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, hogy Magyarország 2022 végéig már több mint 10 millió vakcinát rendelt. Az oltási program 5 millió beoltott felett “láthatóan” le fog lassulni, még annál is jobban, mint 4 millió után. “Talán 5,5, ha nagyon optimisták vagyunk, 6 millió oltásig még el tudunk jutni” – közölte a miniszter. Az ingyenes parkolás vasárnap éjfélkor lejár, még hétfőn éjfélig érvényben marad, de keddtől már fizetni kell a parkolózónákban – közölte Gulyás Gergely. A hitelmoratórium augusztus 31-ig marad.

Várhatóan a pünkösdi hétvégén elérjük az ötmillió beoltottat – mondta csütörtökön a Kormányinfón Gulyás Gergely, és hozzátette, hogy 4 milló 829 ezer ember megkapta már az első oltást, valamint 2 millió 800 ezren már a második adag vakcinát is megkapták.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy sikerült legyőzni a harmadik hullámot az oltásnak köszönhetően, de a vírus továbbra is fertőz, ezért mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát. Mint ismertette: 1-2 nappal a regisztráció után ma már bármilyen vakcinára lehet időpontot foglalni. Sinopharmból van bőven, Szputnyikból mintegy 60 ezer adag áll rendelkezésre, Pfizerből 240 ezer adagra lehet jelentkezni és AstraZenecából is van még – tette hozzá a tárcavezető, és emlékeztetett, hogy a kormány a korlátozó intézkedések feloldását a beadott oltások mennyiségéhez kötötte.

Csak addig marad a rendkívüli jogrend, amíg szükséges

Gulyás Gergely szólt arról, hogy a kormány döntött a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról is, amely legkésőbb a parlament őszi ülésszakát követő 15 napig állhat fenn. – Csak addig fogjuk fenntartani, amíg arra szükség van – szögezte le. Kitért arra is, hogy Európában még nem érte el az oltottság a magyar szintet, vagyis oltásban Európa-bajnokok vagyunk.A vírus indiai mutánsa hazánkban még nem jelent meg, de ennek megjelenése potenciális veszélyforrás, ezért továbbra is mindenkit arra biztatnak, hogy éljenek a védőoltás lehetőségével.

Itt vannak a legújabb intézkedések

A miniszter bejelentette: miután a pünkösdi hétvégén az 5 millió beoltottat elérjük, újabb intézkedések lépnek hatályba.E nnek megfelelően az ingyenes parkolás jövő hét keddtől megszűnik.

A kormány arról is döntött, hogy a hitelmoratóriummal kapcsolatos vitában nem tudja a bankok álláspontját támogatni, így azt augusztus 31-ig a jelenlegi szabályok szerint fogják meghosszabbítani.

Gulyás Gergely továbbá közölte: Magyarország a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében nem kíván részt venni.2022 végéig hazánk több mint 10 millió adag vakcinát rendelt, az oltási program 5 millió beoltott fölött le fog lassulni, a legoptimistább becslések szerint 5,5 vagy 6 millió oltásig sikerül eljutni. Ehhez képest az országnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésre, így ha ősszel szükséges egy újabb dózis felvétele, akkor keleti és nyugati vakcina is bőségesen rendelkezésre áll.

2021. 05. 20.
Forrás: Origo.hu
Fotó: MTI/Balázs Attila