A Bélkő tövében, festői környezetben fekvő ciszterci apátság május 22-étől ismét megnyitja kapuit a vendégek előtt. Hazánk egyedüli épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma keddtől szombatig 9.00-18.00 óráig, vasárnap pedig 9.00-17.00 óráig látogatható. Hétfőn múzeumi szünnap van, kivéve a pünkösdi hétfőt – május 24-ét – , amikor 9.00-től 18.00 óráig szintén nyitva lesz a műemléki nevezetesség.

A vírushelyzetre tekintettel kötelező a védettségi igazolvány felmutatása, illetve maszk viselése. Mezőné Kovács Edittől, a Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. vezetőjétől megtudtuk: egyelőre még óvatosak a programszervezéssel, így egyelőre annyit tudhatunk biztosan, hogy az apátságban tartják a június 25-27 között megrendezendő Bükki Művészeti Napok nyitó eseményét. Június 25-én, pénteken 18.30 órától rézfúvós kamarazenével várják az érdeklődőket, közreműködik az Egri Szimfonikus Zenekar, a művészeti vezető Gulyás László. Aznap 19.00 órától Lantodon ó jó Apolló címmel tartják a nyitókoncertet az Octovoice Énekegyüttessel, a művészeti vezető Geiger György, vezényel Németh Pál.

A híres apátsági templom csodás természeti környezetben fekszik. Fotó: Gál Gábor

Térségünkben a művészeti napok keretében Feldebrőn, az Árpád-kori Szent Márton templomban kórusmuzsikával lép fel a Cantus Agriensis Énekegyüttes, vezényel Gergely Péter Pál. A belépés minden koncertre díjtalan.

2021. 05. 20.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Kékesdi L. Gyula