Ha vannak közkedvelt úti célok egy-egy kirándulás során, akkor a kilátók mindenképpen ide sorolhatók. A közelmúltban vehették használatba a Mátra szerelmesei a távolról is szemrevaló, és remek elhelyezkedésű Fehérkő-kilátót, mely Parádon, pontosabban szólva Parádfürdőn, a kórház mögött induló új tanösvényen sétálva található meg a hegy gerincén, de megközelíthető a Peres úton végig vezető zöld turistajelzést követve is – ez utóbbi nagyobb távolságot és meredekebb emelkedőt jelent.
A napokban mi is felkerestük a Mátra északi oldalának legújabb kirándulócsalogató építményét, és kíváncsian küzdöttük le a combos szintkülönbséget az oda vezető tanösvényen végigsétálva. A Parádi-medence bárhonnan nézve festői szépségű. Ezt azoknak különösebben nem is kell részletezni, akik hozzánk hasonlóan gyakran járják a Mátra gerincét, ahonnan az egész vidék alaposan szemügyre vehető, egészen a távoli látóhatárig.

Évszakról évszakra mindig más, mégis ugyanaz a megunhatatlan csoda, ami a lábaink előtt hever. Mégis úgy gondoltuk, hogy az új kilátóról egy egészen új nézőpontból nézhetünk majd körbe ezen a festői szépségű tájon. Az időjárás is a kedvünkre akart tenni, a februári tavaszban nem csak a levegőnek volt harapnivaló jó illata, de a reggeli borulás mögül életre kelt napsugarak is régen tapasztalt kora tavaszi melegséggel érintették meg arcunkat. Nézzük meg, milyen kalandban volt részünk!

A kórház közelében a parkolóból nézve még havas volt a Mátra teteje.
Elfáradt erdőjárók találhatnak itt hangulatos pihenőhelyet is.
Takarosra sikerült kilátó, ehhez nem fér kétség.
A Mátra északi oldala és az Ilona-völgy kapuja – ahonnan még sohasem láttuk.
Parádsasvár felé tekintve Galyatető állja útját fürkésző szemeinknek.
A kórház mögött induló új tanösvényen számos információs táblán olvashatunk az élővilágról.
Ő itt Lilike, a kórház kutyája. Mindenki szereti, mindenkivel jóban van. Épp napozott, amikor arra jártunk.
A szemközti hegyről így látszik a fák között kikandikálva a Fehérkő-kilátó.

2024. 02. 25.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter