Tavasziasan indult, végül télies fordulatot vett a szombati nap időjárása. Heves záporok, jégeső, de legmagasabb pontjainkon még hózápor is előfordult.

Nem véletlenül mondják, hogy szeszélyes az április, a Mátrában pedig még inkább! Cikkünkben bemutatjuk friss fotóinkat a félelmetes felhőkről, jégesőről és a kékestetői hózáporról is!

Pár napja még nyár tombolt, a hét elején érkező hidegfront hatására azonban sok helyen hajnalban fagypont alá süllyedtek a minimum hőmérsékleti értékek. Egyes térségekben, így az Alpokalján, Budapest környékén, a Mátrában és a Bükkben is havazott az elmúlt napokban. A tartós csapadékhullám ugyan elhagyta hazánk területét, az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban rövidebb-hosszabb intenzitású záporok, vagy éppen zivatarok formájában azonban tartogat még meglepetéseket az időjárás.

Szombaton napsütéssel indított a reggel térségünkben, majd 10-11 óra körül nyugat felől néhány futó zápor vonult át felettünk. Ezt követően újból néhány óra napsütés következett, majd 13.30 körül ismét fekete felhők terítették be az égboltot, amelyek hideg, tavaszias szelet és kiadós, apró szemű jégesőt hoztak. A szeszélyes időjárási jelenséget a Mátra egyik délnyugati csúcsáról, a Világos-hegyről követtük nyomon, a kopasz csúcsnak köszönhetően kiválóan kísérhettük a jégesőt hozó felhők útját.

A Budapest felől érkező csapadékhullám közel fél órán át tartó, intenzív jégesővel csapott le a Mátrára. A néhány perccel korábbi verőfényes napsütést, a nagy látótávolságot pillanatok alatt sötét felhők és szürke homály váltotta fel, a környező hegyek koszorúja pedig eggyé vált a felhők fátylával. Amíg az alacsonyabb területeken heves záporeső vagy jégeső hullott, addig a magasabb területeken, például országunk csúcsán, a Kékesen hózápor tette még szeszélyesebbé a bolondos áprilisi napot. A lehullott jégdarabok szinte teljesen összefüggő fehérré tették a talajt.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is marad térségünkben az erősen változékony időjárás, tartós javulás csak a hét második felétől lesz várható.

2024.04.20.

Szöveg és fotó: Demecs Norbi

Kiemelt fotó: Víg Tamás