A Mátrai Tájegységhez tartozó mátrafüredi Harkály Ház szervezésében lehetőség nyílik részt venni az ország legmagasabban fekvő tanösvényén – a Kékes tanösvényen – természetvédelmi szakemberek által vezetett túrán.

A szakvezetett túra során a résztvevők megismerkedhetnek ennek a különleges adottságú területnek a kialakulásával, élővilágával, kultúrtörténeti vonatkozásaival. Az útvonal jelentős része a környéken jellemző, különlegesen szép montán bükkösökben és a Mátra kitűnő panorámát nyújtó gerincén halad. A program során kiemelt szerepet kapnak a térség természeti értékei, azok megőrzésének fontossága, ezekről a nemzeti park szakembereitől hallhatnak a résztvevők érdekes és értékes információkat.

A túra második fele igen megerőltető, meredek, csúszós útvonalon húzódik, a jelentkezés előtt ezt érdemes figyelembe venni! Megfelelő felszerelés, vízálló túrabakancs viselése ajánlott!

A PROGRAM AZ AKTÍV- ÉS ÖKOTURISZTIKAI FEJLESZTÉSI KÖZPONT “TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS – TAKARÍTSUK KI EGYÜTT A TERMÉSZETET!” AKCIÓHOZ IS CSATLAKOZIK, ÍGY A TÚRÁZÓK A SZAKVEZETÉS SORÁN MEGTISZTÍTJÁK A TANÖSVÉNYT A SZEMÉTTŐL IS. A SZEMETESZSÁKOT ÉS KESZTYŰT A BNPI BIZTOSÍTJA.

Elegendő mennyiségű élelmiszerrel és folyadékkal kell készülni. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

A programot nagyon rossz idő esetén nem tartják meg.

RÉSZVÉTEL CSAK ONLINE JEGYVÁSÁRLÁSSAL LEHETSÉGES.

Időpont: 2024. április 20. (szombat) 9:00

A program nagyjából 4,5 – 5 órát vesz igénybe.

Részvételi díj egységesen: 1.000 Ft/fő.

Minimális létszám 8 fő.

Maximális létszám: 20 fő

Túravezető: Magos Gábor, a Mátrai és Tarna-Lázbérci Tájegység vezetője

Találkozó: Kékestető, csúcskő

A tanösvény teljes hossza: 8,5 km, 10 állomással, a szintemelkedés 410 m. A túra körtúra, így a kiindulás pontjához érkezik.

Az autóval érkezőknek fontos információ, hogy Kékestetőn csak fizetős parkoló áll rendelkezésre!

2024. 04. 10.
Forrás: BNPI
Fotó: Czímer Tamás