Teltházas rendezvény vendége volt Gyöngyösön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Horváth László, a térség országgyűlési képviselője és Szókovács Péter, a Fidesza-Városom, Szeretlek Egyesület helyi polgármesterjelöltje meghívására érkezett a Mátra Múzeumba.

Az eseményen Horváth László köszöntötte a vendégeket. Kiemelte: az elkövetkező időszak kiemelt jelentőségű lesz számunkra, hiszen jó válaszokat kell adnunk számos fontos kérdésre, köztük arra, hogy kiket küldünk az Európai Parlamentbe, hogy Európa haladjon-e tovább az önfelszámolás útján, és arra is, hogy a helyi közösségeket kik irányítsák.

A NATO csúcs hatása és a változás esélye

Szókovács Péter elsőként a nemrég lezajlott NATO csúcsról kérdezte a minisztert, aki kifejtette: két éve élünk a háború szomszédságában, és folyamatosan komoly erőfeszítéseket teszünk azért, hogy ne legyünk részesei ennek a konfliktusnak, miközben az európai politikai vezetők között háborús pszichózis jött létre. Azok az európai döntések, amelyek az elmúlt 2 évben megszülettek a háború kapcsán, súlyos emberéleteket követeltek és hozzájárultak ahhoz, hogy egy európai ország romba dőljön.

Ha két éve az unió úgy dönt, hogy nem globalizálja, hanem elszigeteli a háborút, jóval több emberi tragédia és pusztítás lett volna elkerülhető. Ezzel szemben az európai stratégia totális kudarcot vallott gazdaságilag, politikailag és emberileg is, mert soha ilyen messze nem volt a béke esélye, mint most.

Jogosan adódik a kérdés, hogy miért nem fordul vissza Európa, ha látja, hogy ez rossz? Azért, mert az annak beismerésével lenne egyenlő, hogy az európai vezetők elhibáztak, s enne kellene, hogy legyen politikai következménye is. Ez segít megérteni a NATO csúcson történteket is. Két éve meghúztunk egy vörös vonalat, ami úgy szólt, hogy a NATO nem részese az Európában zajló háborúnak és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a NATO és Oroszország közötti konfliktust elkerüljük. Most ezt a vörös vonalat kezdték el halványítani. Ebben a háborúban Oroszországot, egy nukleáris nagyhatalmat legyőzni nem lehet, ugyanakkor Oroszország sem tudott egyértelmű győzelmet aratni, mert a Nyugat olyan mennyiségű fegyvert szállít az ukránoknak. Sok ország már az utolsó fegyvereit adja oda, akkora rajtuk a nyomás.

A kialakult helyzetben csak tárgyalások vethetnek véget a háborúnak, a kérdés csak az, hogy ezek mikor kezdődnek el. Ezt a világ egyik erős országának vezetői kezdeményezhetnék, de politikai álláspontjuk miatt közülük egy sem alkalmas már erre a közvetítő szerepre. Novemberben várható ebben változás, amennyiben az amerikai elnökválasztást Donald Trump nyeri. Amennyiben nem őt választják, akkor hosszú távra kell berendezkedni a háborúra. Egy kiegészítő esély lehet még, ha Európában egy markáns jobboldali fordulat következik be a júniusi választásokon.

A Nyugat-Balkán bővítése és az illegális migráció megállítása a két legfontosabb ügy az asztalon

Szókovács Péter ezt követően a július elsejétől Magyarország által betöltött soros uniós elnökségről kérdezte a minisztert, aki elmondta: két ügyben nagy lehetőség áll előttünk, az egyik az Európai Unió bővítése, a másik az illegális migráció megállítása.

Az Európai Unió kifejezetten rossz formában van, mert most már csak a harmadik helyen állunk a világgazdasági teljesítményhez való hozzájárulás tekintetében, Amerika mellet Kína is megelőz minket. Az európai politika súlya a globális vitákban visszaesett és biztonság tekintetében is kihívások előtt állunk. Az ennek megállításához szükséges friss energia egyértelműen a Nyugat-Balkánról jöhet. Ma Európában hiányzik a politikai stabilitás – mi vagyunk az egyetlen ország, ahol nem koalíciós a kormány és kétharmados többsége van –, ezért sok estben nem mondhatják azt a kormányok, amit jónak gondolnának a saját nemzetük szempontjából. Ugyanez a helyzet a bővítéssel is. Ehhez képest Ukrajnát gyorsan próbálják bevenni az unióba, amivel két probléma van: egyrészt, hogy Ukrajna teljesen felkészületlen, másrészt az Európai Unió is teljesen felkészületlen. Ezt is sikerült politikai kérdéssé formálni.

A másik fontos kérdés az illegális migrációval szembeni fellépés. Mi 9 éve védekezünk ellene, ehhez képest Brüsszelből hívják őket ide, migrációs paktumot fogadnak el. Egy dologba azonban érdemes belegondolni: Afrika lakossága a következő 20 évben 750 millió fővel fog növekedni, miközben mi Európában mintegy 500 millióan vagyunk. Ez azt jelenti, hogy ennyi főre kellene előállítani iskolai férőhelyeket, egészségügyi ellátást és munkahelyeket. Erre Afrika nem képes, ezért az ott élők elindulhatnak Európába.

Magyarország energiaellátása biztonságban van

Az elmúlt időszakban komoly veszélybe került az energiabiztonság. Mi nyújthat ebben biztonságot Európának? – kérdezte Szijjártó Pétert a házigazda Szókovács Péter.

Ebben a kérdésben látszik a legjobban, hogy az unió vezetése elvesztette a valóságérzékét. Ma hiányzik az a belátási képesség az unióban, hogy a vezetékes gáz- és olajellátásra szükség van. Az energiakérdés is át van politizálva és ideologizálva, aminek nagyon hamar drámai hatása lehet.

Az ország működtetéséhez szükséges energia előállítása fizikai és nem ideológiai kérdés. A Paksi Atomerőmű bővítésénél a Roszatom a fővállalkozó, alvállalkozói pedig amerikai és német cégek. Amikor ebben a kérdésben nyomást gyakorolnak ránk, érdemes feltenni a kérdést, hogy miként fordulat elő, hogy az USA első számú uránbeszállítója Oroszország?

A kőolaj kérdésben nekünk csak az orosz csővezetékes szállítás jöhet szóba. A nyugat-európai képmutatás itt is tetten érhető, hiszen az unió hirtelen nagy mennyiségben kezdett Indiától orosz eredetű kőolajat vásárolni. Földgáz esetében sincs okunk váltani, hiszen a szállítás évtizedek óta megbízható, az ár pedig kedvező. A nyugat-európaiak jelentős mennyiségű orosz LNG-t vásárolnak, tehát itt is csak szóban sikerült leszakadni az orosz alapanyagról.

Magyarország energiaellátása biztonságban van, mert a Paksi Atomerőmű működik, az új blokk építése zajlik, a földgáz és a kőolaj pedig zavartalanul érkezik. Itt semmiképpen nem szabad a nemezti érdeken kívül bármilyen szempontot figyelembe venni.

Gyöngyös, az elszalasztott lehetőségek városa

Szókovács Péter a hazai gazdaság kapcsán megemlítette a jelenlegi Magyarországon csupán 4% a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottsági arány rekordmagasan van. A polgármester-jelölt a minisztert arról kérdezte, milyen fejlődési lehetőségei vannak egy Gyöngyös méretű városnak.

Gyöngyösön az elmúlt években nagyon sok lehetőséget szalasztott el, pedig ilyen földrajzi adottságokkal nagyon kevés város rendelkezik Magyarországon: közel a fővároshoz, jó közlekedéssel, az ország legszebb térségének kapujában. Az elmúlt években a város vezetése mégis fontosabbnak tartotta a kormány szidalmazását az együttműködés helyett. Szeged is baloldali vezetésű, mégis együttműködő, ami nem azt mutatja, hogy pártalapon dőlnek el a dolgok, amikor gazdaságfejlesztésről van szó.

Gyöngyösre még így is 9 nagy beruházás érkezett kormányzati támogatással 2200 munkahelyet teremtve, 160-170 milliárd forint értékben. Mi lett volna, ha még együttműködés is lett volna? Milyen fejlesztések valósulhattak volna meg, ha a városvezetés a politikai acsarkodás és haszonszerzés helyett inkább a városlakók életének jobbá tételére koncentrált volna!

Összefogással és együttműködéssel csodákat lehet majd tenni, ám ehhez helyben meg kell nyerni a júniusi választást – húzta alá Szijjártó Péter, aki az esemény zárásaként a résztvevők kérdéseire válaszolt.

2024. 04. 12.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Lénárt Márton