Kazsu Attiláról, Abasár polgármesteréről köztudott, hogy a madarak nagy rajongója, nemcsak szereti és figyeli őket, hanem gondoskodik is róluk. 1987 óta tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Heves Megyei tagozatának. Számos megfigyelő, kutatómunkában vett részt az elmúlt évtizedek alatt. Legutóbb például Abasár neki köszönhetően a Madárbarát Települések Országos Szövetségének egyik alapítótagja lett.

„Tulajdonképpen már minden madarakkal kapcsolatos ügyben hozzám fordulnak a környéken” – mondja mosolyogva Abasár polgármestere. Tudta ezt az az helyi vállalkozói is, aki éppen a szomszédos megyében dolgozott és ott talált az út szélén egy sérültnek látszó kis baglyot. Hívta is a polgármestert, aki több madármentő akcióban is részt vett már korábban.

„Első körben azt gondoltam, hogy elütötték, mert az út szélén álldogált, de mivel elég rossz állapotban volt, elhoztam és elvittem Nagy Attilához Adácsra, aki tagtársam a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Heves Megyei csoportjában, és aki már szakszerűen el tudja látni a sérült madarakat még kórházba kerülésük előtt. Ő vitte el aztán a macskabaglyot a Hortobágyi Madárkórházba, ahol teljeskörű ellátást kapott az éjjeli madár” – tudatta Kazsu Attila.

Kiderült, hogy a baglyot nem elgázolták, hanem enyhe fokú mérgezést kapott. A kórházban a máját támogató infúziót adtak neki. Bár még jelenleg sincs jó állapotban, a kezelésekre elég jól reagál, így valószínű, hogy a későbbiekben vissza lehet engedni a természetbe.

A macskabagoly egyébként Magyarországon elég gyakori, kifejezetten éjjeli madár, de a költési időszakban nappal is vadászik. Erdőkben, megművelt területeken, nagyvárosokban egyaránt előfordul. Mint minden bagoly, a macskabagoly is nesztelenül szárnyal. Éles szemével, jó hallásával és észrevétlen röptével becserkészi, majd előrenyújtott karmaival lecsap a gyanútlan áldozatra, amely a legtöbbször egér, cickány, kisemlősök.

Lehet, hogy egy kép erről: bagoly

A macskabagoly általában 5 évig él, de a legidősebb, szabadon élő példány 18 évesen pusztult el. Fogságban volt példa 27 éves macskabagolyra is. Monogám faj, a párok élethosszig kitartanak egymás mellett. A madarak már egyéves korukban párokat alkotnak, de júliustól októberig külön-külön tartózkodnak. Területük évről évre változatlan, nem növelik, de hevesen védik. A legváltozatosabb helyeken fészkel: faodvakban, kéményekben, templomtornyokban, varjú vagy szarkafészkekben és mesterséges madárodúkban. A költésben és a fiókák felnevelésében mindkét szülő szerepet vállal, a hím és a tojó egyaránt eteti a fiókákat. (Forrás: wikipedia.org/wiki/Macskabagoly)

2024. 04. 29.