A magyar kerékpáros körverseny útvonalán Kékestetőre a harmadik szakasz végén teker fel a világsztárokkal teletűzdelt mezőny.

A körverseny 3. szakasza május 10-én 11:45 perckor rajtol Kazincbarcikáról, majd aznap délután fél 5 órakor érkezik a mezőny Kékestetőre. Ez lesz a Tour de Hongrie királyetapja, a versenyzők Kazincbarcikáról indulva, Eger érintésével érkeznek meg a Mátra lábához, hogy aztán egy hegyi körözést követően Kékestető csúcsán érjenek célba. Hazánk legikonikusabb emelkedőjén az összetett esélyesek szállnak majd harcba a győzelemért a 2700 méternyi szintemelkedésű etapon.

A Kékestető hazánk kétségtelenül legismertebb és legnehezebb hegye. A Mátrafüredről 12 kilométeres, 5,5 százalékos kaptató immár tizenharmadik alkalommal lesz Tour de Hongrie-befutó házigazdája. A kegyetlenül meredek utolsó néhány kilométernek számos versenytörténeti pillanatot köszönhettünk, többek között Lengyel Tamás időfutam-sikereit 2003-ban és 2005-ben, Antonio Tiberi utolsó pillanatos előzését Eddie Dunbar ellen 2022-ben, vagy Valter Attila frenetikus győzelmét 2020-ban.

A 2024-es Tour de Hongrie mezőnyében 8 WorldT eam, 8 Pro Team, 3 Continental Team és a magyar válogatott kapott helyet. Bár a keretek csupán a csapatakkreditációnál válnak véglegessé (május 7.), az előzetes névsorok minden évben tanulságosak, ezeken ugyanis már csak minimálisan változtathatnak a csapatok.

A 120 fős pelotonban 26 különböző nemzet versenyzőivel találkozhatunk, a legtöbben az olaszok (21), a spanyolok (14) és a magyarok (14) képviseltetik magukat.

2024. 04. 29.
Forrás és fotó: tdh.hu