Kompolton Az 1940-es évekre nyúlik vissza a labdarúgás története, a szomszédos Kálban és Kápolnán is azonos időszaktól jegyzik a sporttörténelmet a helyiek. A foci szeretete úgy tűnik, soha nem múlt el, de ha korábban meg is állt egy időre a népszerű csapatsport működése a Tarnamenti falvakban, mára újult erővel, új helyszínen, de a régi lelkesedéssel – vagy talán még annál is többel – éli világát.

A mostaniak példaként tekintenek elődeik munkájára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy szombaton a Tarnamente Sport és Szabadidő Egyesület tagjai egy emlékművet avattak fel Kompolton. Kitartó, áldozatos, önkéntes munkájuk ismét testet öltött és puritán külsőségekkel, de a lényeget tökéletesen megragadva méltó emlékhelyet állított azoknak a helyi focistáknak, akik még köztünk vannak, és azoknak is, akik már nem.

A falu központjának közelében megtalálható futballpálya bejárata mellett megépült emlékmű avatóján Blahó László, az egyesület elnöke köszöntőjében nem csak arról beszélt, milyen volt a múlt, hanem arról is, milyen a jelen, és merre vezet az út a jövőbe.

Külön méltatta azt a keménymagot, akik magukat a soha el nem fogyó, önkéntes munkájuk elvégzése okán csak Jézus Szíve Brigádnak hívják. Ők azok, akiknek köszönhetően a pálya mindig rendben van, az öltöző kitakarítva, a mezek patyolattisztán várják a játékosokat, a szurkolókat pedig a pálya körül a frissen nyírt fű fogadja.

Ők tizennégyen időt és fáradtságot nem kímélve teszik a dolgukat azért, hogy a meccseken mindenkinek már csak egy dologra kelljen odafigyelni: az imádott sportra, és a hazai csapat által szerzett gólokra. Láthatatlan munka ez azok számára, akik azt gondolják: természetes dolog, hogy minden mindig készen van. Embert próbáló, lemondásokkal és fáradtsággal járó azoknak, akik végzik. De a közös öröm, a közös cél, a játékszenvedély úgy tűnik, mindenért kárpótlást nyújt nekik. Dicséret érte!

Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja az átadón méltatta a megjelentek létszámát, megköszönte a csapatnak a munkát, és azt a rengeteg ráfordított energiát, időt, amit befektettek céljuk elérése érdekében. Megjegyezte azt is, hogy a megyében ilyen emlékművel még sehol nem találkozott.

Farkas Ádám, az MLSZ Heves Vármegyei igazgatója gratulált az emlékpark létrejöttéhez, és azt is elmondta, hogy úgy látja: nemes és tiszteletreméltó gondolatok állnak a munka mögött, az őseink és példaképeink tisztelete mérhető érték.

Az emlékműavató napján a Tarnamente az Egerszóláttal csapott össze. A kezdő rúgást Náksi Attila lemezlovas, zenei producer adta, aki a magyar labdarúgó-válogatott jól ismert himnuszának megalkotója. Az esemény vendégei voltak az interneten óriási népszerűségnek örvendő Trollfocis fiúk is, akiknek köszönhetően a tőlük megszokott videós bejelentkezés sem marad el a helyszínről.

Évek múltán, ha majd az itt felnövekvő ifjú focisták visszanéznek a mögöttük hagyott évekre, bármerre is vezet majd útjuk, mindig visszatérhetnek oda, ahol megszerették ezt a remek sportot, és egy életre rabul ejtette őket a labdarúgás öröme.

A kompolti emlékmű 2024. május 4-től kezdve emékeztet majd minden oda látogatót arra, amit Blahó László záró mondatként idézett beszédében Muhammad Alitól: “Nincs olyan, hogy lehetetlen, hiszen a szóban benne van, hogy lehet!”

Blahó László egyesületi elnöknek és a Jézus Szíve Brigádnak köszönjük a meghívást, és a szívélyes vendéglátást! Kompolton egy igazi összetartó csapattal találkoztunk, akikről még minden bizonnyal sokat fogunk hallani.

Hajrá Tarnamente!

2024. 05. 05.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter