Sas Ádám idén az Év tisztje lett. Az állami elismerést a március 15-ei országos ünnepség alkalmával dr. Bolcsik Zoltán a Belügyminisztérium rendészetért felelős államtitkára adta át a fiatal bélapátfalvai tisztnek. Sas Ádám gyerekkora óta tűzoltónak készült, nem is csoda, hiszen ez a családjában szinte tradíció már. Nagyapja és édesapja is szolgált a Bélapátfalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesületben, s úgy tűnik, a szakma szeretetét Ádám is tovább örökítette.

„Már nagyapám is önkéntes volt a bélapátfalvai tűzoltóknál, s mind a két fia tűzoltó lett. Édesapám jelenleg is aktív, a Pétervásárai Katasztrófavédelmi Őrsön szerparancsnok, és Bélapátfalván az Önkormányzati Tűzoltóság megbízott parancsnoka. Vele többször is volt, hogy együtt dolgoztunk, s olyan is előfordult, hogy együtt vonultunk egy-egy helyszínre” – meséli Sas Ádám, amikor arról érdeklődöm, miért is lett tűzoltó. Azt mondja, nem volt kérdés, hogy felnőttként mivel akar foglalkozni, mert most is annyira egyértelmű ez a választás számára.

„Már gyerekként is benne voltam ebben a szakmában, láttam sok mindent, mert gyakran mentem édesapámmal én is. Én ezt hivatásnak tekintem, mert számomra a segítségnyújtás mindenek felett áll, akár egyenruhában, akár nem. Egymásra és önmagunkra is vigyázni kell, és nem könnyű hivatás ez, de máig nagyon szeretem, nem is lennék más” – fogalmaz a fiatal tűzoltó őrnagy.

Sas Ádám a középiskolai tanulmányai után a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építőmérnöki Szak, Tűzvédelmi tagozatán végzett, majd 2012-ben szerelt fel Egerben, s egészen 2017 szeptemberéig a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályán dolgozott. Később kiemelt főelőadó lett, majd 2021- től az Igazgatóság Hatósági Osztályán először megbízott osztályvezető, majd pedig 2023-tól már osztályvezetői beosztást tölt be. Közben nem hagyta cserben otthona tűzoltóit sem, 2015-2017 között a Bélapátfalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoki-, 2019. októberétől 2023. január végéig a Bélapátfalva Önkormányzati Tűzoltóság megbízott parancsnoki posztját is betöltötte, s alkalmanként még szerparancsnoki feladatokat is ellátott.

Ádám az évek alatt nemcsak karriert épített, hanem családot is alapított. Elmeséli azt is, hogy már hároméves kisfia is a tűzoltóautók szerelmese. „Rengeteg játék tűzoltó autónk van otthon, és az igazi kocsiból már ki sem lehet szedni, ha egyszer beleült, nem csodálom, hiszen én is tudom, hogy minden kisfiú álma, hogy tűzoltó legyen!”

Ádám azt mondja, nagyon örült az elismerésnek, nem is tudott róla, hogy felettesei felterjesztették, igazi meglepetés volt ez a kitüntetés számára. Igyekszik rászolgálni a bizalomra, s úgy érzi, van még hova fejlődni, s van még mit tenni.

„Azt hiszem a legnagyobb szakmai elismerést megkaptam, nagyon örülök, és annak is, hogy ilyen fiatalon elég magas beosztást sikerült elérni, de idővel szeretnék tovább menni a létra fokán és legjobb tudásom szerint tovább munkálkodni ezen a pályán! – fogalmaz a kitüntetett.”

2024. 04. 18.