A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Heves vármegyei munkatársai lebuktattak egy magát nagykereskedőnek kiadó magánszemélyt, aki illegálisan árult elektronikus dohánytermékeket online, nagy mennyiségben. 

Az elmúlt időszakban a NAV számos ellenőrzésének célkeresztjében az illegális dohánytermékek álltak, leginkább a fiatal korosztály körében nagy népszerűségnek örvendő ízesített elektronikus cigaretták, mint a Poco Bar, Elf Bar, Tornado, Random. Ezek forgalmazása ugyanis Magyarországon tiltott.

Eljutottak egy olyan magánszemélyhez is, aki az egyik népszerű közösségi médiaplatform több mint hétszáz tagot számláló privát csoportjában nagy tételben kereskedett. A NAV munkatársai is csatlakoztak az online piactérhez, ahol száz darab Poco Bart rendeltek.

Az áru átadására a NAV Heves vármegyei revizorai a Bevetési Igazgatóság járőreivel érkeztek. A leleplezéskor az illegális dohánykereskedő bevallotta, hogy tavaly november óta árulta a cigarettákat bevételkiegészítési céllal, amelyeket egy internetes weboldalról rendelt, és Budapesten személyesen vett át.

Gépkocsijából előkerült még 95 darab e-cigaretta, melyek eredetét, birtokban tartásának jogszerűségét nem tudta igazolni. Ezután a NAV munkatársai a magánszemély lakóhelyét is átvizsgálták, és ott majdnem négyezer szál, különféle típusú – Marlboro Touch, Gold, Marvel Green Energy, Rothmans Demi –, bontatlan csomagolású, zárjegy nélküli cigarettát találtak.

A járőrök az illegális dohánytermékeket lefoglalták, melyek összértéke meghaladja az 5 millió forintot, az okozott vagyoni hátrány pedig másfél millió forint. A „nagykereskedő” csaknem 3 millió forintos jövedéki bírságra, valamint számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt további 200 ezer forint mulasztási bírságra számíthat.

Az ismeretlen eredetű és összetételű, különböző ízesítésű illegális elektronikus cigaretták komoly veszélyt jelentenek fiatalokra és idősebbekre egyaránt, mivel nikotintartalmuk és akár több ezer „slukkos” kapacitásuk miatt könnyen függőséget, sőt, akár nikotinmérgezést is okozhatnak. A NAV társadalmi szerepvállalásként közös kampányt indított a társhatóságokkal együtt az ellenőrizetlen helyről származó, egészségre fokozottan veszélyes új típusú dohánytermékek térhódításával szemben.

2024. 04. 17.
Forrás: NAV