A Mátra keleti vonulatának lábánál fekvő Markaz település sokak kedvence és nemcsak kirándulások, túrák helyszínéül, hanem a letelepedés, a közösség és az életkörülmények végett is. Sokakat első látásra elvarázsol ez a gyönyörű vidék, mondván: olyan ez a kis település és környéke, mint a Jóisten ékszerdobozának egyik féltve őrzött kincse. Így Markaz jó hírét a túrázók és a lakosok egyaránt viszik a nagyvilágban.

A település szűkebb és tágabb régiójában számtalan lehetőségünk nyílik arra, hogy egy hosszabb vagy rövidebb túra, akár séta keretein belül fedezzük fel a Mátra értékeit. Szinte kihagyhatatlan a markazi Várhegy megmászása vagy éppen a gyönyörűséges tó megkerülése, de felejthetetlen élményt kínál a település fölött magasodó Hegyes-tető meghódítása is! Most következő cikkünkben ezt a túrát mutatjuk be.

Ha Gyöngyös felől érkezünk Markazra, már távolról elénk tárul a Hegyes-tető ikonikus csúcsa, mely megkoronázza a Vár-patak völgyében és hegyoldalakon fekvő település meseszerű képét. A 629 méter magas hegycsúcs a Vár-völgy egyik ikonikus bástyája, melynek meghódítása izzasztó pillanatokat kínál ugyan, a csúcsról nyíló látkép ellenben lebilincselő panorámát mutat.

A túrát érdemes a település központjából kezdeni, majd a zöld L (rom) jelzést követve indulni a hegyek irányába. Aki erre a túrára vállalkozik, készüljön föl, hogy belekóstol majd a Mátra sajátos viszonyaiba: folyamatos kapaszkodó képében sziklás,- száraz időben kőporos, csapadékos időben saras-csúszós útviszonyok között, izzasztó kihívásokat leküzdve érheti el a nevezett hegycsúcsot – mindez tényleg megéri, hiszen a páratlan panoráma minden küzdelmes pillanatért kárpótolja a vándort.

A túra először a Markazi várromot érinti, ahol az első löketet kapjuk a természet káprázatos szépségéből. Az ódon várfalakról kitekintve alattunk a Vár-patak markáns, impozáns völgye szeli ketté a tájat, még fölöttünk a Hajnács-kő, a Kis-kő, a Négyeshatár térsége, a Hidas-bérc és a Keleti-Mátra gerince is feltűnik. Délre az Alföld rónasága, valamint Gyöngyös térsége és a Sár-hegy mutatkozik a távolban.

A karakteres gerincre épült hajdani erődítés bevétele még napjainkban, egy szál hátizsákkal sem olyan könnyű feladat, mit gondolhattak egykor a teljes “harci-díszben”, akár nehéz páncélzattal és súlyos fegyverekkel a vár ellen induló katonák? Amíg eljátszunk a gondolattal, mely nemcsak a Markazi vár esetében, de több mátrai vagy hazai erődítés megcélzásakor is eszünkbe juthat, gyönyörű erdőben kapaszkodunk fölfelé a Hegyes-tető irányába, továbbra is a zöld L jelzést követve. Lábunk alatt a Mátra jellegzetes sziklaképződményei formálnak kisebb teraszokat és csodás sziklagyepeket, ahol több, tarka színben pompázó vadvirág közül április-májusban talán a kakukkfű virágának lilás tengerei a legmegkapóbbak.

Felfelé törve hamarosan elérünk egy tarvágást, ahonnan bámulatos kilátásban lehet részünk: a Mátra keleti vonulatának csúcsai mellett megpillanthatjuk a szomszédos Domoszló település háztetőit, de az alattunk kis tengerként elterülő Markazi-tavat is. A turistajelzés itt tovább vezet az ország csúcsa, Kékestető felé, ellenben, ha a Hegyes-tetőt szeretnék felfedezni, egy, a helyszínen jelöletlen, de a térképeken szaggatott vonallal jelzett, kiágazó ösvényen tovább kapaszkodva érhetjük el a 629 méter magas csúcsot. Itt ismét gyönyörű kilátásban lesz részünk: a Vár-patak völgyét körbe ölelő, a környezetéből hirtelen kiemelkedő csúcsokat és gerinceket követhetjük végig a szemünkkel, de a távolban feltűnik az ország csúcsa, a Kékes is. — Ezt a túrát választva egy nem mindennapos, de biztos, hogy felejthetetlen kalandban lehet részünk, amelyet a környékbelieken kívül talán jóval kevesebben ismernek, mint a Mátra kifejezetten népszerű túraútvonalait. A szépségért ugyan meg kell küzdeni, de ezt a túrát végig járva sem csalódhatunk Markaz végtelen csodáiban. Miután magunkba szívtuk a természet színeit, illatjait, hangjait, a már megismert útvonalon célszerű visszaereszkedni Markazra.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy ez a túra elsősorban a már edzettebb, kalandvágyó túrázók számára ajánlott, hiszen megfelelő felszerelés mellett edzettségtől függően közepes-nehéz besorolású útvonalként tartjuk számon. A Markaz és a Hegyes-tető közötti szakaszon az OpenStreetMap túraútvonal-tervező szerint közel 4 kilométert teszünk meg, melyet majd’ 400 méter szintemelkedés kísér, ha pedig a teljes túra hosszát vesszük oda-vissza, akkor 8 kilométer és 800 méter szintkülönbség megtételével teljesíthetjük ezt az egyébként gyönyörű útvonalat.

 

2024. április 30.

Demecs Norbi