A Mátrában egyre több virágzó növényben és csodálatos vadvirágban gyönyörködhetünk. Hegyvidékünk ösvényein barangolva számos közönséges, de gyönyörű növénnyel, ám sok helyen védettséget élvező vadvirágokkal is találkozhatunk.

Most bontogatják szirmaikat a meseszép, különleges kosborok is, mely védett növényeket a Mátra régiójában több helyen is megcsodálhatjuk – vigyázva rájuk!

Az áprilisi-májusi virágzás egyik legpompásabb képviselője a természetben a varázslatos, viszonylag ritkább, hazánkban védettséget élvező kosbor, melynek több változatát is fellelhetjük. A vegyesen bíboros-fehéres-lilás vagy rózsaszínes szirmokkal ékeskedő növényekben elsősorban az alacsonyabban fekvő területek kevésbé fás részein, réteken, tisztásokon vagy napsütötte hegyoldalakon találkozhatunk. A növény szépségén és tulajdonságainak ismertetésén kívül összeállításunkban arra is nagy hangsúlyt helyezünk, hogy fokozott figyelemmel szükséges óvnunk és vigyáznunk ezekre a törékeny növényekre.

A kosbor, vagyis az orchis a kosborfélék(orchideafélék, Orchidaceae) családjának egyik nemzetsége. Valamennyi, Európában, így a hazánkban élő fajai is védett növények – írja a A Pallas nagy lexikona és a Magyar Orchideák kézikönyvének gyűjteménye, melyekből a szakmai információk forrása származik. A kosbor hazánkban védett növény, eszmei értéke 10.000 Ft.

A kosbor Ausztrália kivételével az egész földkerekségen megtalálható, mintegy ötvennyolc fajából 22 Magyarországon is honos. A fajok elkülönítése a nagy változékonyság és a gyakori hibridek miatt — a kosborfélék általánosságban vett, legtöbb nemzetségéhez hasonlóan — sokszor még a szakemberek számára meglehetősen nehéz feladat.

Az egyes fajok igen eltérő körülményekhez alkalmazkodtak: nemcsak a humuszban gazdag talajú réteken és az erdőkben találjuk meg őket, így például a Mátra rétjein és erdein túl lápokban-lápréteken, sőt, a Duna-Tisza közének homokbuckáin is előfordulnak.

A kosborok a Mátrában igen sokfelé fellelhetőek, kedvet élőhelyük között említhetjük a Nyugati-Mátrában az Apci-Somlyó és a Nagy-Hársas fátlan lankáit, de Gyöngyöspatán, Gyöngyöstarjánban és Gyöngyössolymoson is előfordul, illetve a Keleti-Mátra lábánál, Markaz, Kisnána és Verpelét környékén is szép számban fotózhatjuk és gyönyörködhetünk ezekben a mese szép tavaszi vadvirágokban. Ne felejtsük el most sem a természetben tartózkodásunk során számos növény és védett érték tekintetében aktuális “szabályt”: Ne szedd, csak csodáld!

 

2024.05.04.

Demecs Norbert

Fotó: Demecs Norbert, Barna Enikő