Nagy Mónika, Visontán élő gyógynövénytermesztő a kertje és a Mátra kincseiből számtalan teát készít, amelyek igen népszerűek csakúgy, mint a frissítő teáik. A tavasz kapcsán arra kértük, a most virágzó ibolyáról, mint gyógynövényről meséljen.

Nagy Mónika visontai házában ibolyaszínben pompázik a padlástér, ahol a növényei szárítását végzi, már a látvány is szemet gyönyörködtető.

Mónika érdeklődésünkre elmondta, ez a kicsiny virág is a gyógynövények széles táborába tartozik. A növény minden része gyógyhatású, gyökerük a legerősebb, míg viráguk a legenyhébb hatóanyag tartalmú. Az ibolya gazdag antioxidánsokban, nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, tanninokat, illóolajat és E-vitamint, C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. Tavaszi zsongás teájának is egyik alkotóeleme az ibolya, emellett tartalmaz galagonya virágos ágvéget, csalánt, pásztortáskát, tyúkhúrt, akácot, bodzát, hársfavirágot, vadrózsaszirmot.

Adódik a kérdés, mire ajánlott a népszerű ibolya használata?

  • Nyákoldó, gyulladáscsökkentő, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő, gombaölő, vizelet és hashajtó, hatással bír. Emellett kiváló asztma és köhögés elleni szer, megtisztítja a vért, ugyanakkor elpusztítja a káros baktériumok, vírusok és gombák egy részét. Természetesen ismert volt a hagyományos népi gyógyászatban is, vértisztításra, légutak hurutos megbetegedéseire, lázcsillapításra – hatása az aszpirinéhez hasonló – , szem és bőrgyulladások enyhítésére használták. Az ibolya leforrázott virága gyógyír a szemgyulladásra. Az ibolya enyhe víz- és hashajtó fogyókúrázóknak, vagy méregtelenítő kúrát végzőknek kifejezetten ajánlott. Ösztönzi a máj és a vesék működését, ezáltal felgyorsítja, és hatékonyabbá teszi a szervezetben felgyülemlett méreganyagok kiürülését. Az ibolya leveleinek főzete kiváló izzasztó és hurutoldó, hatékonyan enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit, valamint csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. Szabályozza a vérnyomást, az ibolya egyes szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is alkalmas lehet. Túlzott gyomorsav esetén is segítségünkre lehet. A növényből készült tinktúra reumánál, köszvénynél, izombénulásnál jól bevált bedörzsölő szer. Migrénes fejfájáskor friss, összezúzott levelei homlokra kötve enyhülést hozhat. Külsőleg alkalmazva gyógyítja a különféle bőrbetegségeket, elsősorban a pikkelysömört, az ekcémát és a pattanásokat. Szilikát-tartalma révén enyhíti a bőrgyulladásokat, elősegíti a sebgyógyulást, lágyítja és hidratálja a bőrt, segít eltüntetni, illetve megelőzni a ráncokat. A növényben található tanninok szabályozzák a faggyúmirigyek működését, hatásukra a bőr megtisztul, üdévé és ragyogóvá válik.

Mint több növény esetében, itt is ismert gasztronómiai felhasználása, ejtsünk ezekről is pár szót!

  • A kandírozott ibolyavirág különleges csemege. Egy tojásfehérjét felverünk, de nem keménnyé, csak míg habosodni kezd. Egy pillanatra belemártjuk a virágot, majd jól átforgatjuk porcukorban, hogy a cukor teljesen beborítsa. Egyenként tálcára tesszük a virágokat, és meleg helyen addig szárítjuk, amíg teljesen megszáradnak. Légkeveréses sütőben nagyon alacsony hőmérsékleten (60-70 fok) is megszáríthatjuk, de nagyon vigyázni kell, nehogy megégjen. Készíthetünk, ibolyaszirupot a virágszirmokból. Főzzünk fel 1:1 arányban cukrot vízzel, és amikor már sziruposodik, dobjunk bele két marék ibolyavirágot, fedjük le, hagyjuk benne egy napig. Másnap szűrjük le, csodálatos színe lesz a szirupnak.

 

2024. március 30.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Nagy Mónika