Tudják önök, hogy pontosan mit csinál egy erdész, vagy hogy milyen állatok élnek az erdőkben? Milyen szerepet játszik az erdő a Föld vízháztartásában vagy a levegő körforgásában? A markazi iskolások már tudják, a vármegyében ugyanis az elsők közt a mátraaljai település diákjaihoz látogattak el az erdészek, az „Iskolában az Erdő” elnevezésű programsorozat keretében, amelyet az Országos Erdészeti Egyesület hívott életre. A Mátrafüredi Erdészeti Erdei Iskola erdőpedagógusai élménypedagógiai eszközök és módszerek segítségével tartottak foglalkozást, amelyet a gyerekek nagyon élveztek.

„A markazi iskola kiemelt figyelmet fordít a tudatos környezeti nevelésre. Míg korábban méhész tartott interaktív tanórát a gyermekeknek, addig április 8-án az iskola minden diákja részt vett három csoportban, az Iskolában az Erdő programsorozatban” – mondta el portálunknak a Domoszlói III. András Általános Iskola Markazi Várvölgye Tagintézményének vezetője. Kerekes András hozzátette, hogy a foglalkozásokon az erdők és fenntarthatóság témakörében a környezeti nevelés segítése játékos, erdőpedagógiai módszereken alapuló ismeretszerzéssel valósult meg.

„A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak, sok fontos és érdekes dolgot tanultak, amelyet a jövőben hasznosítani is tudnak majd” – tette hozzá a tagintézmény igazgatója.

A programban részt vevő intézményekbe az Országos Erdészeti Egyesület által minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai látogatnak el, ahol egy tanítási napon, három külön csoportnak tartanak interaktív foglalkozást az erdő és a fenntarthatóság témakörében, illetve ellátják az iskolát a témakörhöz kapcsolódó játékokkal, eszközökkel, segédanyagokkal.

Az elkövetkezendő időszakban több környékbeli és vármegyei iskolába is ellátogatnak a szakemberek a programmal, április 23-án Domoszlóra, április 25-én pedig a kisnánai iskolába érkeznek az erdészek.

2024. 04. 10.