A Nemzetközi Roma Nap alkalmából a kisnánai iskolások egy egész napot szenteltek a roma hagyományok és kultúra megismerésére. Juhászné Koklács Éva a tagintézmény igazgatója elmondta, hogy az iskolában aktívan működik a „Példakép” komplex nemzetiségi hagyományápoló tehetséggondozó műhely. Nemcsak a szlovák, hanem a roma kultúra hagyományait is őrzik és ápolják itt a gyerekekkel.

„Rajzos magyar-roma szótárat készítettek ezen a napon a tanulók, mely tartalmazza a hagyományos roma kifejezéseket, köszönési formákat, tanulmányozták a roma viseleteket, azokhoz illő ékszereket is készítettek és délutánra megsütötték a bodagot is, amely igazán jól sikerült. Csodálatos volt megtapasztalni, ahogyan a gyermekek önfeledten mélyültek el a tevékenységekben” – mesélte a Domoszlói III. András Általános Iskola Kisnánai Szent Imre tagintézmény-igazgató.

Kitért arra is, hogy április végén a kisnánai diákok Budapestre is ellátogatnak a Szentandrássy István Roma Művészeti Galériába, ahol a Nemzetközi Roma Napon, a cigány kultúra ünnepén nyílt Tradíció, modernitás, jelenlét címmel nyílt kiállítást is megtekinthetik.

1971. április 8-án, a London melletti Orpingtonban az I. Roma Világkongresszus döntött az egységes roma nemzeti jelképek használatáról, az önelnevezésről, valamint az Opre Roma!  jelmondatról. Ez az esemény mind a mai napig jelentős állomás a romák intézményesült identitásának kialakulásában. Később, 1990-ben, a IV. Roma Világkongresszuson Varsóban született döntés arról, hogy április nyolcadikát, az első világkongresszus időpontját nemzetközi roma ünnepként ismerjék el. Utóbb, a kongresszus tiszteletére, az ENSZ április 8-át a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította. A Nemzetközi Roma Napra ma már nagyon sok nemzetközi szervezet, politikus, egyesület emlékszik meg.

2024. 04. 10.