Minden esztendő áprilisában ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeznek meg a település alapításáról Aldebrőn.

Aldebrő Község Önkormányzat és a Német Nemzetiségi Önkormányzat idén is megünnepli a község alapításának évfordulóját. A rendezvény április 21-én, vasárnap, délelőtt 11 órakor kezdődik a helyi római katolikus templomban ünnepi szentmisével, tájékoztatta portálunkat Wingendorf János. A település polgármestere elmondta, az idei ünnep, mivel nem kerek évfordulóról van szó, kicsit szerényebb lesz.

„A szentmisét követően Aldebrő Község Önkormányzata, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint az Aldebrőért Alapítvány képviselői is elhelyeznek egy-egy koszorút a templom falán lévő emléktáblához, majd a LírArt Alapfokú Művészeti Iskola zeneiskolásainak hangversenyét is hallgathatják meg a jelenlévők. A zeneiskola aldebrői, feldebrői, kápolnai növendékeinek műsora keretében a gyerekek az egész éves munkájáról is számot adnak” – tudatta a polgármester. Az előadást a Népházban tartják, tette hozzá.

A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy a községben fontosnak tartják a hagyományokat, a mintegy 720 fős településen működik az Edle Blumen tánccsoport, akik heti rendszerességgel találkoznak és próbálnak magyar, illetve sváb táncokat. A tradíciókat őrzi az Aldebrői Csipkevarró Hagyományőrző Egyesület és a Singerkranz énekkar is, akik gyakran fellépnek helyben és a környező településeken is, s ez alkalommal is szerepelnek majd a község alapításának ünnepén, ahol a magyarországi németek himnuszát adják elő.

2024. 04. 18.
Fotó: Gyetvai Péter