„Mind az összes fogam várja, hogy megmossam, hogy megsúrolgassam, vízzel simogassam. Fel, le, jobbra, balra, kefém szaporázza körbe, körbe járva csillognak utána!” – ezt a kis dalt tanulták meg és énekelték közösen a FogasMese – avagy barangolás a szájüregben című bábelőadás végén a markazi gyerekek a Halvirág Bábszínház társulatával.

A gyergyószentmiklósi Halvirág Bábszínház Markazon, Abasáron, Kisnánán és Budapesten is tartott előadást a napokban. Az Erdélyből érkező bábművészek a Magyarság Háza Galéria felkérésére hozták el hazánkba zenés bábmese játékukat.

A bábszínház többállomásos magyarországi vidéki turnéja a markazi önkormányzat és a Hatvani Tankerületi Központ összefogásával valósulhatott meg. Az első előadást a markazi Közösségi Ház nagytermében több mint 120 gyermek láthatta. A markazi óvodások és általános iskolások, valamint a domoszlói alsó évfolyamos diákok is megtudhatták mi történik a fogakkal egy-egy édes desszert elfogyasztása után. A történetet, a bábokat, a díszleteket, a zenét és a szövegkönyvet is a társulat tagjai találták ki, alkották meg. Borsos Virág, a társulat vezetője elmondta, hogy ez a produkció igen népszerű a gyermekek körében határon innen és túl is.

– Legtöbbet Székelyföldön játszunk, Gyergyószentmiklóson van egy állandó helyünk, ahol havonta tartunk bábelőadást. Jelenleg Csorbi és Szuvi, két kis fogacska kalandjait adjuk elő, ahol a fogak kibújásától végig követhető, hogy mi minden történik a szájüregben. A társulat nagy szeretettel játssza, a gyerekek pedig vidám kacajjal, közös énekkel és nagy tapssal köszönik meg minden alkalommal – mesélte Borsos Virág.

Hozzátette azt is, hogy hagyományos bábszínház lévén, paraván mögött, pálcás-, kesztyűsbábokkal teremtik meg a varázslatot. 2012-ben alakultak, jelenleg négyen játszanak. Vándorbábszínházként megragadnak minden pályázati lehetőséget, hogy minél szélesebb körben bemutathassák munkásságukat.

– Általában népmeséket dolgozunk fel, van néhány előadásunk, amelyek nagyobb gyerekeknek, vagy akár felnőtteknek is szólnak. Igyekszünk ismert és kevésbé ismert népmeséket is bemutatni. A Csihán királyúrfi székely népmesével tavaly három alkalommal turnéztunk Magyarországon, de bábozzuk a Macskacicót, a Rest és a szorgalmas lány történetét, vagy a Kőlevest is. Összesen 18 előadásunk van, amelyből pillanatnyilag kilenc aktív. Csatlakoztunk a Petőfi 200 programhoz, májusban ismét jövünk Magyarországra a „Laci ürge, avagy barangolás Petőfivel” című előadással, amelyben a költő verseit hallhatják a gyerekek megzenésítve.

2024. 04. 26.
Fotó: beküldött