A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan figyelik az internetes kereskedelem csatornáit, köztük a közösségi oldalak csoportjainak adásvételeit. Ellenőrzéseikkel ezekből a zárt fórumokról is sikerrel szűrik ki az illegális termékeket árusítókat. Ezúttal Heves vármegyében buktattak le egy ilyen árust.

Az utóbbi időben váltak népszerűvé a Elf Barhoz hasonló, de annál sokkal nagyobb kapacitású, illegális – ismeretlen összetételű ízesített folyadékot tartalmazó – elektronikus cigaretták. Ilyen a Poco Bar és a Tornado néven ismert dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék is. A NAV munkatársai folyamatosan gyűjtik az adatokat ezekről az új illegális termékekről és fel is lépnek az árusítók ellen.

Egy ilyen adatgyűjtés során került a NAV Heves vármegyei munkatársainak látókörébe egy magánszemély, aki egy internetes zárt csoportban nagy mennyiségben kínált eladásra Tornado elektronikus cigarettát. Az adóellenőr felvette a kapcsolatot a hirdetővel, akit egyéb nyilvános internetes adatok alapján sikerült is azonosítani.

A vásárlásra, – 40 ezer forintnyi Tornado termék megvételére – előre időpontot egyeztettek. A találkozó és a próbavásárlás létre is jött, az ellenőrök az ügyletről semmilyen bizonylatot nem kaptak. A NAV-munkatársak igazolták magukat, és a Bevetési Igazgatóság készenlétben álló járőrei is megjelentek a helyszínen. A vásárolt és később fellelt termékeket jövedéki eljárásban lefoglalták.  Az árus ellen azért is eljárás indult, mivel adószám nélkül végzett adószámhoz kötött tevékenységet.

Fontos tudni azt is, hogy az engedély nélküli dohánytermék-értékesítésért a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 1 millió forinttól 50 millió forintig terjedő bírsággal sújtja a magánszemély eladót.

A NAV Heves vármegyei ellenőrei a közeljövőben több hatósággal együttműködve tovább folytatják az illegális termékek adásvételének felderítését.

2024. 04. 29.
Forrás és fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal