A Zöld Óvodák találkozóján megtelt a város művelődési házának nagyterme. Csaknem százhetven óvodapedagógus, intézményvezető vett részt a Gyöngyöspatai Bokréta Óvoda és Bölcsőde által megszervezett szakmai napon. A két éve életre hívott rendezvény célja a jó gyakorlatok bemutatása mellett, a hasonló szemlélettel dolgozó intézmények közötti közösségépítés is. A házigazda óvoda igazgatója, Tóthné Kis Ildikó kiemelte, hogy idén Miskolctól Budapestig, gyakorlatilag az egész Észak-magyarországi régióból érkeztek vendégek.

„A Zöld Óvoda programban résztvevők számára fontos, hogy az óvodás korosztály sajátos, a korcsoportjának megfelelő módszerekkel és eszközökkel, valamint élményekre és tapasztalatokra épített környezettudatos nevelésben részesüljön. A szakmai fórum egyben egy találkozási lehetőség is a programban résztvevő kollégák számára, amely szinte hiánypótló a régióban. Nagyon színvonalas előadásokat hallhattunk, bemutatkoztak olyan jó gyakorlatokkal működő óvodák, akik példaértékűen végzik a Zöld Óvodával kapcsolatos tevékenységüket” – fogalmazott Tóthné Kis Ildikó.

A szakmai fórumot Mészáros Anna, az Egri Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője nyitotta meg, aki egyben a rendezvény fővédnöke is volt. Az első előadó Bocsiné Percze Andrea az egri Kertvárosi Óvoda igazgatója arról beszélt, milyen lépések vezetnek az Zöld Óvodától, az Öko Óvodáig.

A konferencia fő előadója, dr. Hartl Éva a Soproni Egyetemről érkezett. A Benedek Elek Pedagógiai Kar, egyetemi docense “Jógyakorlatok és továbbképzések a Zöld Egyetemen” címmel tartott előadást, amely az erdőpedagógia módszereinek színes tárházát mutatta be.

A mátrafüredi Harkály Ház tevékenységéről is tájékoztatást kaptak a jelenlévők, amely a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának ökoturisztikai és környezeti nevelési központja.

Az idén a recski Csengővár Óvoda és Mini Bölcsőde, a markazi Mátra-völgyi Óvoda és Bölcsőde mutatkozott be. Stiller Tamás, kreatív séf, az Ovikert megálmodója és megvalósítója tapasztalatairól számolt be. Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum alapítója pedig arról is szólt, hogy mit, honnan, hogyan tegyünk a gyermekeink asztalára.

A szakmai napot a Mátrai Bivalyrezervátum és a helyi önkormányzat is támogatta. Hevér Lászlóné, polgármester is köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy napjaink egyik legfontosabb feladata a fenntartható fejlődés kialakítása, a jövő generációk iránt való felelősség és ebben a munkában nagyon fontos szerepet játszanak az óvodapedagógusok. A helyi intézményben pedig kiváló szakmai munka folyik, bázisintézményként lehetőség van nagyszabású szakmai fórumok megszervezésére is.

A polgármester kérdésünkre elmondta azt is, hogy a helyhatóság igyekszik mindenben támogatni az óvoda munkáját. Nagy tervük, hogy egy negyedik csoportszobával bővítsék az intézmény épületét a növekvő gyermeklétszám miatt. Azonban ezt önerőből nem tudják megvalósítani, így erre mindenképpen pályázat útján szeretnének forrást szerezni.

2024. 04. 19.