A megújult felsőoktatási felvételi rendszerben az intézmények maguk döntik el, milyen megszerzett képességeket, tudást honorálnak plusz pontokkal a korábbi centralizált rendszerrel szemben – jelentette ki a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Varga-Bajusz Veronika közlése szerint a legtöbb intézmény az emelt szintű érettségit, illetve a nyelvismeretet honorálja plusz pontokkal, de vannak olyanok is, amelyek az önkéntes munkát vagy a szakképzésben szerzett képesítést.

A felsőoktatási jelentkezési határidő február 15-e, egy-egy pályázó a felvi.hu online felületen keresztül hat helyre adhatja be jelentkezési kérelmét – tette hozzá.

Mint elmondta: a diákok tájékozódását segíti a felvi.hu weboldalon található pontszámító kalkulátor is. Vagyis mindenki utánajárhat, hogy mely képzésekre tud eséllyel pályázni. Szakösszehasonlító felület, illetve az is megtalálható rajta, hogy egy-egy intézmény melyik képzéséhez kér emelt szintű vagy középszintű érettségit.

Közlése szerint, az elmúlt évben csaknem 127 ezren nyújtották be felvételi igényüket és mintegy 107 ezren kezdhették meg a felsőfokú tanulmányokat. Ők már a diplomantul.hu honlapon keresztül tájékozódhatnak arról, hogy az oklevél megszerzése után milyen jövőképpel, milyen bérrel, munkalehetőséggel számolhatnak.

Ugyanakkor az is látható, hogy egyre többen szeretnének diplomát szerezni; az elmúlt évben az azt megelőző esztendőhöz képest 30 százalékkal nőtt a jelentkezők száma – jegyezte meg a helyettes államtitkár, példaként említve, hogy megduplázódott a 30 évesnél idősebb jelentkezők száma.

Abban bíznak, hogy az idén is szaporodik a jelentkezők száma, hiszen a diploma a statisztikák szerint 1,7-es bérszorzót jelent a középfokú végzettséghez képest – fűzte hozzá.

Arról is szólt: a kormányzat célja, hogy 2030-ra legalább egy Magyarországi egyetem bekerüljön a világ száz legjobb egyeteme közé, illetve három egyetem Európa legjobb száz egyeteme közé.

Ebben segít, hogy legutóbb két olyan kutató, Krausz Ferenc és Karikó Katalin is Nobel-díjat kapott, akik magyarországi alma materből indulva váltak világhírű kutatókká – mondta Varga-Bajusz Veronika.

Közben több intézmény is új szakokat hirdetett meg, az erről szóló cikk itt olvasható.

2024. 02. 06.
Forrás: MTI
Fotó: Freepik, ansiia