Minden válasz tudóival, Jakab Zsolttal és Szabó Dénessel, a Vachott Sándor Városi Könyvtár országosan is befutott könyvtárosaival beszélgettük. Spoiler-veszély: Igen, lesz új irodalmas klip! (Csak még nem tudni, mikor.)

Nemrégiben vettétek át a Heves Vármegyéért kitüntetést, amit a Könyvtári Hírmondó készítéséért kaptatok.  Az azonos nevű YouTube csatornán megtekinthető az általatok eddig elkészített 82 videó, s általuk képet kaphatunk arról, mi folyik itt a könyvtárban.

Az egyik célunk a videókkal és a rendezvényekkel éppen az, hogy ne csak ez az elhíresült mondás jusson az emberek eszébe, ha meghallják Gyöngyös nevét. A könyvek mellett a városunkat is szeretjük, ezért minden videóval kicsit ismertebbé, szerethetőbbé szeretnénk tenni a helyet, ahol élünk. És hogy mi folyik itt, mármint a könyvtárban? Csupa érdekes és izgalmas dolog, ami rácáfol az intézményről elsőként beugró „unalmas” jelzőre. Az örökzöld klasszikusok és a legújabb könyek kölcsönzési lehetősége mellett kiállításokkal, különböző korosztályoknak szóló előadásokkal, vetélkedőkkel, zenés programokkal, kreatív műhelyekkel várjuk a hozzánk betérőket. Érdemes követni minket a közösségi oldalunkon, úgy garantáltan nem maradnak le semmiről!

Most két éve, hogy megjelent az orosz irodalmat népszerűsítő videótok, amit az országos média is felkapott. Azóta elkészült ennek a francia, a skandináv, és a mediterrán irodalmat bemutató verziója is. Klasszikusok és fergeteges humor: hogy fér ez össze?

A jelek szerint nagyon jól! Igyekszünk kicsit felrázni a nézőinket és egy szokatlanabb, szabadabb, merészebb formában, lazább szemlélettel, rengeteg popkulturális utalással, kortárs eszközökkel – Köszönjük, Berzsényi Gergely! – népszerűsíteni olyan témákat, amikről lehet, hogy sokan az iskolapadban hallottak utoljára. És persze magát a könyvtárba járást, az olvasást is szeretnénk képbe hozni, hiszen „Olvasni jó, könyvet kölcsönözni menő! Gyöngyösön könyvtárba járni meg egyenesen bizsergető!” Jelenleg egyébként több mint 2100 beiratkozott olvasónk van, ők mind tudják, hogy ez egy pezsgő közösségi tér, sokoldalú könyvtárosokkal. 😊 A vezetőség is elfogadta ezt a stílust, hiszen az eredmények minket igazolnak. Alkalmanként a kollégáink is szerepelnek a klipekben, amiért köszönettel tartozunk nekik.

Apropó iskolapad: mi a véleményetek a kötelező olvasmányokról?

Az irodalomtanításnak ezt részét meg lehetne kicsit reformálni, mert valóban nem minden kötelező mű alkalmas arra, hogy megszerettesse az olvasást a fiatalokkal. A téma, a nyelvezet, a forma, illetve a megjelenített kor nem feltétlenül szippantja be a mai tizenéveseket. Nekünk szerencsére nagyon jó a kapcsolatunk a helyi iskolákkal, a könyvtárban is tartunk rendhagyó tanórákat, illetve egyetemekre is hívnak minket előadni. Már hazánkban is egyre népszerűbb az úgynevezett „digitális detox”, azaz a képernyő és az elektronikus kütyük mellőzése, és a könyvek felé fordulás, ami kifejezetten jót tesz a mentális egészségnek. A gyerekeket a megfelelő könyvekkel egyébként nagyon könnyű rászoktatni az olvasásra, a könyvtárban mi is erre törekszünk az ajánlásainkkal, a gyermekeknek, tiniknek szervezett foglalkozásainkkal.

Megkérdeztük Zsoltot és Dénest, hogy mit olvastak utoljára.

Zsolt jelenleg Isaac Asimov Robot-sorozata 5. részét, mellette egy utópisztikus fantasyt, Neal Shusterman Kaszás című könyvét, illetve harmadikként egy sci-fit, James S. A. Corey-tól a Térség-sorozat első kötetét olvassa, Dénes pedig Benkő Lászlótól a Kalózkapitányt olvasta legutóbb.

2024. 02. 06.
Kékes Online, Burián Orsolya