A sajátos nevelési igényű tanulók XLVII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Heves vármegyei fordulóját idén a Gyöngyösi Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) rendezte meg április 18-án.

Az intézmény életében kiemelt jelentőségű volt a verseny megszervezése és lebonyolítása, ugyanis Gyöngyösön elsőként ez az intézmény adott otthont a megyei versenynek, mondta el Kákonyiné Fazakas Edit. A Gyöngyösi Petőfi Sándor EGYMI főigazgatója hozzátette, hogy eddig csak Hatvanban, Egerben, illetve Hevesen tartottak hasonló fordulókat.

„Az intézményünk életében azért is volt fontos ez a rendezvény, mert ez az egyetlen tanulmányi verseny, ahol a sajátos nevelési igényű tanulók is megmérettethetnek. A verseny során olyan sokrétű tudásról kellett számot adniuk a gyerekeknek –, magyar irodalomtól kezdve, a történelmen, természettudományokon és a technikán keresztül – amely bizony a normál tanterv szerint tanulóknak is feladná a leckét! Hiszen többféle területen kellett a diákoknak csapatban együttműködve, elég magas szinten számot adniuk tudásukról” – tudatta az intézmény főigazgatója.

A versenyre való felkészülések már tanév elején elkezdődtek az iskolában, az idei év Mátyás királyról, és a reneszánsz korról szólt, amelyet szokás szerint az idén is az Oktatási Hivatal határozott meg. A 6. és 7.osztályos diákok négyfős csapatokban mutatták be a tanultakat, számoltak be tudásukról. Ám nemcsak a tanulók készültek a versenyre, hanem a gyöngyösi iskola pedagógusai, gyógypedagógiai asszisztensei is.

„A kollégák hónapokkal ezelőtt elkezdték a helyszínek megtervezését, a berendezés kialakítását. Nagyszerű csapatmunkával négy tanteremet varázsoltak át korabeli helyszínné. A korhű ruházattól kezdve, az akkori kornak megfelelő ételeken át, megjelenítették a Mátyás királyról szóló ismert mesék alakjait is. Igazi időutazást varázsoltak az intézmény falai közé” – részletezte Kákonyiné Fazakas Edit.

Négy csapat nevezett az idei vármegyei fordulóra: a Hatvani Lesznai Anna EGYMI, A Hevesi Benedek Elek EGYMI, az Egri Szalaparti EGYMI és a házigazda Gyöngyösi Petőfi Sándor EGYMI. A verseny időtartama állomásonként 45 perc volt. A gyerekek négy állomáson vettek részt. A kizárólag gyógypedagógusokból álló szakmai zsűri ez alkalommal is elismerte az összes résztvevő kitartó, komoly felkészültségét.

A verseny győztese a Hatvani Lesznai Anna Egymi csapata lett – így 2024-ben ők képviselik Heves vármegyét az országos döntőn Békésben, melyet május 30-31-én rendeznek meg.

2024. 04. 22.
Hliva Éva, kommunikációs munkatárs, Hatvani Tankerületi Központ