A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusa idén is csatlakozott a Lányok Napja országos rendezvénysorozathoz. Közel 100 diák érkezett a gyöngyösi campus rendezvényére, amelyen a középiskolás és általános iskolás diákok plenáris előadáson, majd interaktív programokon vettek részt öt csoportban.

A gyöngyösi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskolából és a Kálváriaparti Sport- és Általános Iskolából, a mátrafüredi ÉASZC Mátra Erdészeti Technikumból, a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnáziumból, a veresegyházi Fabriczius Általános Iskola, a Domoszlói III. András Általános Iskolából, valamint a Kisnánani Szent Imre Tagintézményéből is érkeztek érdeklődő diákok.

Szlama Tiborné, a domoszlói iskola igazgatója elmondta, hogy nagy kíváncsisággal érkeztek erre a programra, melynek célja, hogy a műszaki, természettudományos, kutatói pályákat népszerűsítsék a lányok között, segítsenek a pályaválasztásban.

„Idén a kisnánai 7. és a domoszlói 7-8.évfolyamos tanulók közül a lányok vettek részt ezen a programon. Női oktatók, kutatók tartottak előadásokat, beszélgetésekkel, játékokkal, munkaeszközeik bemutatásával próbálták közelebb hozni szakterületüket ehhez a korosztályhoz. Hangsúlyozták, hogy mindenki előtt ott a lehetőség azzá válni, amivé csak szeretne! Elmesélték, ők hogyan kerültek erre a pályára. Lezárásként szendvicsebéddel vendégeltek meg, de számos aprósággal is megajándékozták a lányokat: kaptak tollakat, cukorkákat, sajtot kóstolhattak, nagyon élvezték ezt a programot”- fogalmazott Szlama Tiborné.

Nagy Réka, a campus volt hallgatója és jelenlegi kommunikációs munkatársa is tartott előadást, az ő beszámolója alapján a Lányok napja program nyitásaként a résztvevők meghallgathatták Dr. Domán Szilvia egyetemi docens előadását, melyben a saját pályájának történetét mesélte el. Mit szeret a szakmájában? Milyen marketing kutatásokat végzett a vidámparknak vagy magyarországi strandoknak? A hallgatók körében humoros előadásairól ismert oktató többek között ezekre a kérdésekre is választ adott „Így lett egy szerelemből szakma” című előadásában.

Ezt követően a lányok 5 csoportban 5 állomást jártak végig. Dr. Tury Rita egyetemi adjunktus Lányok a mikroszkóp előtt című interaktív előadásában beszélt oktatói munkájáról és saját kutatásairól. Dr. Bélteki Ildikó egyetemi adjunktus a növénytermesztési kutatások kulisszái mögé nyújtott bepillantást, Dr. habil Demszky Alma Míra egyetemi docens pedig „Bármi lehetsz, amire vágysz” című előadásával várta a lányokat.

Dr. Kovács Gyöngyi egyetemi adjunktus és Kerekesné Dr. Mayer Ágnes egyetemi docens a gasztroturizmus kutatás szépségeiről meséltek a lányoknak, valamint arról, hogyan lett mindkettőjük számára a munkából hobbi. Arra biztatták a résztvevőket, hogy ne irigyeljék azokat a szerencsés embereket, akiknek a hobbijuk a munkájuk részévé vált, hanem dolgozzanak azon, hogy ők is olyan tevékenységből élhessenek, amiért lelkesednek és amit szívvel-lélekkel tudnak csinálni egy életen keresztül. A program részeként sajtkóstolón is részt vettek a diákok. A programtartók arra voltak kíváncsiak, hogy a bolti vagy a kézműves sajtokat tartják ízletesebbnek a vakteszt során.

A nap folyamán a programtartók kivétel nélkül arra biztatták a lányokat, hogy amennyiben nőként egy, a társadalom által férfiasnak tartott szakma iránt érdeklődnek, vagy olyan területen próbálják ki magukat, ami mások szerint nem tartozik az álom melók közé, legyenek bátrak, vágjanak bele és merjék megvalósítani az álmaikat.

2024. 04. 28.
Forrás: karolyrobertcampus.uni-mate.hu
Fotó: beküldött, Facebook/MATE- Károly Róbert Campus