Egy farmernadrág előállításához 7600 liter vízre van szükség, évente egy olaszországnyi területű erdőt irtanak ki a Földünkön és egy tonna mobiltelefonból több arany nyerhető ki, mint egy tonna ércből. Többek között ezekre a tényekre is rávilágított Áder János, volt köztársasági elnök azon a környezetvédelmi, fenntarthatósági témájú interaktív előadáson, amelyet a pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola diákjainak tartott.

Az egykori államfő a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány elnöke 13 kérdésből álló Klíma-totóval készült a Szántó Vezekényi István Művelődés Háza és Könyvtárban rendezett kedd délelőtti rendhagyó földrajzórára. Ebéd után aztán az egykori államfő, aki egyébként szenvedélyes horgász is, az iskola Pecasulis tagjaival közös horgászatra indult.

Mi okozza Földünk felmelegedését? Az üvegházhatás nélkül hány fok lenne a Földön? Min érezhetjük leginkább a klímaváltozás hatásait? – többek között ezekre a kérdésekre is választ adtak és kaptak a pétervásárai tanulók azon a különleges tanórán, amelyet Áder János tartott a helyi művelődési ház nagytermében. A korábbi köztársasági elnök a rendhagyó tanóra kezdetén két csoportra osztotta a hallgatóságot, így a gyerekek mind a 13 kérdésre külön csoportokban mérhették össze tudásukat a környezetvédelem témakörében.

“A klímaváltozás hatását leginkább a vízen érezzük és a felszíni, folyékony, könnyen hozzáférhető édesvíz aránya a Föld vízkészletéből mindössze 0,007 százalék” – mondta el az egykori államfő. Ez utóbbi tényt kísérlettel is igyekeztek bizonyítani, két önkéntes diák segítségével. Az előadáson a gyerekek számos érdekes és meghökkentő tényt is hallhattak. Áder János beszélt a sarki jégtakarók olvadásáról, korallzátonyok pusztulásáról, a természeti katasztrófákról, arról, hogy egy centiméternyi termőtalaj képződéséhez ezer évre van szükség, és azt is szemléltették egy videóban, hogy mennyi kárt okoznak az eldobott pet-palackok a vizeinkben. A Klíma-totóból kiderült az az érdekes információ is, hogy egy teáskanálnyi méz előállításához 12 méhecske életének munkája szükséges.

Áder János előadásában arra kérte a gyerekeket, hogy találják ki mi lehet az, amit 5 másodperc legyártani, 5 percig használjuk, és lebomlási ideje nagyjából 500 év? Természetesen a diákok tudták a helyes választ. A korábbi államfő emlékeztette az iskolásokat, hogy a PET palackokat júliustól visszaváltják a hazai boltokban, és arra biztatta őket, hogy a használt elemeket és mobiltelefonokat is az erre kijelölt gyűjtőhelyekre vigyék.

Áder János délutáni programként a helyi Pecasulis gyermekekkel közösen horgászott a Vezekény-völgyi víztározónál, bár az időjárás nem volt kegyes a horgászokkal. A korábbi államfő azonban a fiatal pecásoknak készségesen segített felszerelni az új botokat. Elmondta, ő maga is szenvedélyes pecás, gyermekkora óta horgászik, viszont akkoriban, még ő maga készítette el saját horgászbotját.

Braun Péter, az iskola igazgatója az eseményen elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy a pétervásárai gyerekekhez ellátogatott a volt köztársasági elnök. Kitért arra is, hogy az iskola az UNESCO Társult Iskolák Hálózatának tagja, amelynek egyik fontos célja, hogy a mindennapi munkájuk során fokozott figyelmet fordítsanak a tanulók  fenntartható fejlődés iránti érzékenyítésére.

“Az iskolában már hosszú évek óta foglalkozunk a környezettudatos magatartás átadásával. Több hazai és nemzetközi programban is részt vesznek a gyerekek, de van saját innovációnk is: a Pecasuli. Itt a gyerekek a helyi horgász egyesület tagjainak segítségével ismerhetik meg ezt a sportot. Elemet, olajat gyűjtenek az iskolában a tanulóink, rendszeresen részt vesznek helyi és országos szemétszedési akciókban is, az Erasmus program keretében pedig külföldi iskolák jó gyakorlataival is rendszeresen találkozhatnak” – fogalmazott az igazgató.

Az iskolába egyébként több mint 400 diák jár, a térség 15 településéről és még megyehatáron túlról is. A beiratkozási adatokat tekintve, pedig évről-évre egyre népszerűbb az intézmény.

2024. 05. 08.