Az ORFK információi szerint sok iskola hiába vesz részt a programban, emberhiány miatt hozzájuk nem jut iskolaőr.

A 2023/2024-es tanév első félévének végére az iskolaőri programban részt vevő oktatási intézmények, és így az iskolaőrök száma is emelkedett tanévkezdés óta – írja a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján. A lap hozzáteszi, míg tavaly szeptember 1-jén 544 intézményben összesen 690 iskolaőr teljesített szolgálatot, idén januárban már 729 iskolaőr dolgozott 706 iskolában.

A programban 803 nevelési-oktatási intézmény vesz részt ebben a tanévben, azaz vannak iskolák, ahol az ORFK információi szerint az intézmény nehéz megközelíthetősége vagy alkalmas jelentkező hiánya miatt, de eddig nem sikerült biztosítani iskolaőrt. A pozíciók 91 százaléka betöltött.

Tavaly szeptember 1-jétől idén január 22-ig tartó időszakban összesen 105 alkalommal kellett az iskolaőröknek intézkedniük, például

  • a diákok között kirobbant verekedés, garázdaság,
  • kábítószerrel kapcsolatos jogsértés,
  • testi sértés,
  • vagyon elleni cselekmények, leginkább lopás miatt.

Szabálysértési eljárásokat főként a tanulók által az iskolába vitt szúró-vágó eszközök miatt indítottak, de az év végi, szilveszteri időszakban több alkalommal is pirotechnikai eszközök birtoklása miatt volt szükség intézkedésre. (Forrás: infostart.hu)

Iskolaőrök 2020 szeptemberétől vannak szolgálatban hazánk oktatási intézményeiben. A programban való részvétel önkéntes. Az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges törvénymódosítás kulcsfigurája volt Horváth László, térségünk országgyűlési képviselője, aki a gyöngyöspatai iskolaper kapcsán vetette fel az iskolaőrség ötletét.

2024. 01. 28.
Fotó: Czímer Tamás