Balaton település nevét mind többen ismerik Drahos László és Dorkó Beatrix termékeiről, ma már a lekvárok, szörpök mellett számos pékáru, sütemény és pizza is szerepel kínálatukban. Emellett mind több mátrai településen lehet találkozni termékeikkel. Az elmúlt időszak új termékei mellett a további tervekről is beszélgettünk Drahos Lászlóval.

Másfél éve találkoztunk legutóbb, akkor a lekvárok és szörpök álltak a fókuszban, akkor készült el a saját pékség és cukrászműhely a településen. A közkedvelt lekvárok mellett ma mind több helyen lehet találkozni a pékárukkal, a különleges kenyerekkel, melyek kizárólag kovásszal készülnek. Melyek a legkedveltebb termékeik?

Kizárólag rozskovásszal készülnek a pékáruink, nem csupán a kenyerek, kivéve a hamburger zsemlét. Több mint húsz hónapos kovászunk van, amit folyamatosan érlelünk, ennek is köszönhető termékeink népszerűsége. Nehéz különbséget tenni, hiszen egyformán kedvelt a sokmagvas kovászos kenyerünk, vagy a gyökérkenyerünk. Utóbbi ciabatta tésztából készül, aszalt paradicsommal, vagy épp olívabogyóval. A tapasztalat az, hogy a vásárlók egyre inkább nézik minden termék összetevőit, a keresik a természetes alapanyagokat, a visszajelzések alapján különösen fontosnak tartják, hogy nem élesztővel készül. Természetesen az árakra is érzékenyek a vásárlók, de látják, hogy a minőségi alapanyagokból készült kenyerek ára magasabb. Számunkra is meglepő, de tavasz óta rendszeresen járunk Pásztóra, a Varázsvölgybe, ahová nem tudunk annyi kenyeret, kalácsot és croissant vinni, ami ne fogyna el egy-két óra alatt. Ma már kalácsból is ötfélét kínálunk, de nagyon kedveltek a croissantok és édes péksütemények is.

A pékáruk töretlen sikere mellett a mindig népszerű pizza is elérhető már Önöknél, emellett mivel várják még a helyieket?

A pizza valóban örök sláger, most tervezzük azt, hogy a környező településekre is kiszállítjuk majd. A sütemények is fontos része kínálatunknak, korábban volt olyan szálloda, ahová napi 4-800 szelet süteményt szállítottunk. Több mátrai-bükki étteremnek szállítunk most is süteményt, pékárut, ez azonban változó. Helyben is mintegy húszféle torta közül lehet választani, egyre többször rendelnek tőlünk esküvőkre, családi eseményekre érdességet. Mindenképpen a több lábon állás szükséges ma ahhoz, hogy egy vállalkozás talpon maradjon és sikeres legyen, mi arra törekszünk, hogy mind több igénynek meg tudjunk felelni.

Amikor legutóbb találkoztunk, elsősorban a lekvárokról és szörpökről beszéltünk. Ezek maradtak a kínálatban?

Természetesen, a lekvárok igazi szezonja általában késő ősszel kezdődik, karácsony környékén jár a csúcsra, az elmúlt év végén is mintegy kétszáz ajándékcsomagot kértek tőlünk. Külön öröm, hogy több étterem kínálatában megtalálhatók a szörpjeink, hiszen termékeinknél nagyon fontosnak tartjuk, hogy helyi, környékbeli alapanyagokat dolgozzunk fel. Igaz, a lekvárokat évekkel ezelőtt feleségemmel csak saját magunk számára kezdtük készíteni, de olyan gyorsan népszerűek lettek, hogy rövid időn belül szükséges volt a készítéshez üzemi körülmények kiépítése. Adódik mindig a kérdés, melyek a legnépszerűbb termékek, de erre nehéz válaszolni, hiszen mindegyik termékünk elfogy, mire jön a következő szezon. Természetesen a szörpöknél a gyerekek inkább a hagyományos ízeket kedvelik, de remélem, mind többen felfedezik az olyan régi ízeket, mint például a kökény. A lekvárjaink elkészítése nagyon időigényes folyamat, mert például csipkebogyót négyszer szűrjük le, hogy a magvak, az apró szöszök ne kerüljenek már az üvegbe. Mindegyik gyümölcsöt kíméletesen dolgozzuk fel, ez azonban valóban sok időt és energiát emészt fel. Figyelünk arra is, hogy kínálatunkban legyenek olyan termékek, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak. Összességében ma már minden igényt ki tudunk elégíteni, legyen szó pékáruról, vagy lekvárokról.

A balatoni kézműves termékekkel legközelebb május 11-én a Mátrai turizmus napján találkozhatnak az érdeklődök Sástón, ahol friss pékáruk mellett különlegességek is várják majd a vendégeket.

 

2024. április 27.

Fotó és szöveg: Kápolnai Nagy Ágnes