Április 30-a Magyarországon a méhek napja. Ez az esemény három évtizede, 1994 óta része a hazai kulturális és természetszerető rendezvények sorának, amelyet a Magyar Méhészek Egyesülete kezdeményezett.

Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése, ezeket ugyanis számos pozitív hatásuk miatt egyaránt használja az egészségügy, az élelmiszeripar és a szépségipar is. A méz mellett azonban más termékek is, mint például a propolisz, a méhviasz és a méhpempő is egyre népszerűbb az egészséges életmódot követők körében.

A méz gyűjtése egyidős az emberiséggel, a méhészet legrégebbi nyoma a kőkorszakból való. Az ősi kultúrák, mint az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is tisztelték és használták a mézet. Egyiptomban például a méz az istenek ételeként szerepelt. Az ókorban már megfigyelték, hogy a méznek gyógyító hatása van és elkezdték a méheket módszeresen tartani. Mézet nemcsak gyógyászati célokra, hanem például a halottak konzerválására, tartósítására is használták.

A méhészet fejlődése több ezer évet ölel fel. Az ókori egyiptomiak már szervezett méhészetet folytattak, és fából, agyagból vagy szalmából készült kaptárakat használtak a méhek tartására és a méz gyűjtésére. Később, a középkorban és a kora újkori Európában, a méhészet egyre elterjedtebbé vált, és a méhek tartását számos monostor és bencés szerzetes is gyakorolta. A méhészet a 19. században és a 20. század elején modernizálódott.  Az ipari forradalom és az agrárgazdaság fejlődése lehetővé tette a méhészet hatékonyabbá és termelékenyebbé válását. A méhészek speciális kaptárakat és technikákat használtak a méhcsaládok kezelésére és a mézgyűjtésre.

A méhek napján fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a méhek védelmére. A klímaváltozás, a környezetszennyezés és a rovarirtó szerek használata komoly fenyegetést jelent a szorgalmas rovarok populációjára nézve, ami pedig komoly következményekkel járhat az élelmiszertermelésre és az ökoszisztémára.

Ezen a napon országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel és játszóházakkal várják az érdeklődőket. Vármegyénkben is számos programmal emlékeznek meg különböző közösségekben e napról. Ezek a rendezvények lehetőséget teremtenek arra, hogy a látogatók megismerjék a méhek életét, munkáját, és betekintést nyerjenek a méhészek mindennapjaiba.

Ahhoz, hogy a méhek továbbra is megőrizzék szerepüket a természetben, és hogy mi továbbra is részesülhessünk az általuk nyújtott kincsekből, fontos, hogy ne csak április 30-án emlékezzünk meg a zümmögőkről, hiszen méhek nélkül az életünk és a természetünk egyaránt szegényebb lenne!

2024. 04. 30.

Forrás: hollomeheszet.hu, jelesnapok.oszk.hu, naturportal.hu, omme.hu, mnl/ol/hirek/mehek_korulottunk_a_tortenelem_soran

Fotó: Pixabay, dewdrop157