Az Iskolában az erdő programnak köszönhetően az ország általános iskoláiban tavasszal kinyílik az erdő kapuja. A Minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai 500 iskolában, közel 30 ezer gyermeknek mutatják meg az erdő csodás világát, melyből közel 40 intézményhez az EGERERDŐ Zrt. kollégái látogatnak el.

Az erdőre, mint az ország zöld aranyára, többféle szemüvegen keresztül nézhetünk. Sokszor az erdőt élménypontnak tekintjük, ahol sétálva, két keréken, esetleg lovon vágtatva vagy kisvonaton nosztalgiázva jó érzés feltöltődni. Van, akinek az erdő munkahely, munkája az erdővel való fenntartható gazdálkodás. Sokan az erdőben megtermelt faanyag mellett melegednek a hideg téli estéken, vagy a házuk építésekor, berendezésekor használják a megújuló alapanyagot. Persze nem szabad elfelejteni, hogy az erdőnek a klímavédelemben, vízmegtartásban, talajmegkötésben is hangsúlyos szerepe van.

Bárhogy is tekintsünk az erdőre, egy biztos: Erdeink megőrzésének kulcsszerepe van az országunk életében.

Az Agrárminisztérium által támogatott és az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Ismerd meg az erdőt c. programban az erdők megőrzéséről, az erdei élővilágról és a benne zajló folyamatokról játékos formában szerezhetnek ismereteket a gyerekek.

A programnak köszönhetően az EGERERDŐ Zrt. erdőpedagósusai, a Szilvásváradi, Mátrafüredi és Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskolákat képviselve, iskoláról iskolára járnak, ahol látványos interaktivitás keretében mutatják be munkájukat és az erdő életét.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a programra sok helyi intézmény jelentkezett, az Alföld peremétől, egészen az északi országhatárig. Több iskola jelentkezett Egerből, de az egészen kis települések is sikeresen vettek részt a kiírásban.

Aki esetleg lemaradt a programból, annak vigasztalásul szolgáljon, hogy a szervezők tervezik az őszi folytatást, így érdemes figyelemmel kísérni az Országos Erdészeti Egyesület és az erdészeti társaságok honlapjait, közösségi oldalait.

Bízunk benne, hogy a környezeti nevelési programokon sok nebulót megérint az erdő szelleme és a tanulás nem zárul le a négy fal között. Reményünk szerint a programot tovább folytatva az osztályok felkeresik a mátrai és bükki Erdészeti Erdei Iskoláinkat, ahol a csoportok testközelből megismerhetik az égig érő tanterem varázslatos világát.

2024. 03. 25.
Forrás: EGERERDŐ Zrt.