Vérszilvák, zöldellő park, játszótér, különleges szobrok, régi kőhidak. Kellemes kirándulást kínál Detk, mutatjuk a látnivalókat.

Tavasszal a vérszilvák látványa sokakat vonz a Mátrába is, van azonban a Mátra alján egy olyan település, ahol nem csupán a látványukban lehet gyönyörködni, hanem mellette igazi kikapcsolódást is kínál. Nem utolsó sorban pedig kényelmesen lehet parkolni, és a vérszilvák látványát nem zavarja a parkoló autók sokasága. Induljunk el tehát Detkre, ahol verőfényes napsütésben mi is barangoltunk egyet.

Detken két helyen is megcsodálhatjuk a vérszilvákat. Elsőként a játszótér mögötti sétányon (Millenniumi park), lévőt kerestük fel: könnyen megtalálhatjuk, a Rákóczi utcán, a posta környékén érdemes parkolni. Mindössze pár lépcső a főúttól a park, mellette az1876-ben épült Veres-patak híd, évszám jelzi rajta az építés dátumát. Kényelmesen át is sétálhatunk alatta, mivel víz nincs benne. A játszótérről már pompás látványt nyújtanak a fák, a sétány felett szinte összehajolnak a virágba borult fák. A park végén a Millenniumi emlékművet is nézzük meg! Innen a település központjába érve körsétát tudunk tenni, az Ady Endre utcát is vérszilvák szegélyezik, szép látvány ez is.

Detk központjában a Régészeti múzeum található – előzetes bejelentkezéssel látogatható -, innen pár lépésre a Szent György vértanú tiszteletére szentelt templom.

Alig egy hónap ünnepeljük Szent György napját, ezért is érdemes kívülről megnézni a templomot, amit már 1332-ben említettek források. 1794-ben rakták le a ma is látható templom alapjait, 1799-ig tartott az építkezés, a késő barokk templom műemlék jellegű Máté István és Lantos Györgyi szobrász házaspár készítették a Szent György életét ábrázoló domborműveket a templom kapuján, az összesen hat dombormű különleges látvány. A templom előtti keresztet 1907-ben emelték a két évvel korábban kivándorolt helyi lakosok emlékére. A templommal átellenben látható a Szentháromság szobor áll, amelyet a Tarródy család állíttatott barokk stílusban, 1719-ben. A Gosztonyi család 1832-ben helyreállíttatta és egy második, feliratos talapzattal egészíttette ki. Különleges, részletgazdag kidolgozottsága miatt szintén egyedi érték. A templomtól pár lépésre szintén virágba borult vérszilva kínál fotópontot a templommal együtt.

Kirándulásunk végén Gyöngyös irányába egy másik kőhidat találunk, 1813-ban Markmüller Károly egri mérnök tervei alapján készült híd, építője Rábl Károly. Minderre emléktábla hívja fel a figyelmet a híd park felőli oldalán, amit átadásának 200. évfordulójára emelt a település önkormányzata.

2024. március 23.

Kápolnai Nagy Ágnes