Abasár kiváló adottságokkal bír, Kazsu Attila polgármester és csapata pedig évek óta azon munkálkodik, hogy mindent megtegyenek a lehetőségek kiaknázására. A fejlesztések sorra érik egymást, az ezzel járó feladatok megoldása pedig csapatmunkában zajlik.

„Szerencsés vagyok, mert polgármesterként olyan csapat áll mellettem, akikre szakmailag és emberileg is mindenben számíthatok. Nélkülük ma nem büszkélkedhetnénk ennyi eredménnyel” – hangsúlyozza a beszélgetés elején Kazsu Attila. A polgármester hozzáteszi, a jelenlegi önkormányzat 2019-es megalakulásakor azt a célt tűzte ki, hogy az addigitól eltérő, vidám, fiatalos hangulatú település formálódjon. „Alapvetően a klasszikus értékek mentén felépített falut láttunk a szemünk előtt. Egy olyan Abasárt álmodtunk meg, ahol központi szerepet kap az a természeti környezet, ami körülöleli a települést. Így még a falunap jellegű programjainkat is kombináltuk sporteseményekkel, ebben a Mátra Síszerviz a partnerünk. Az abasári kötődésű Banka Zsolttal szorosan együttműködve szervezzük sportprogramjainkat. Maximálisan kihasználjuk a Sár-hegy közelségét is, s büszkén mondhatom, hogy futó- és túraversenyeink egyre több embert vonzanak.”

A polgármester hozzáteszi, hogy a megannyi fejlesztés közül az óvoda korszerűsítése és az új bölcsőde az egyik legfontosabb pillér. „Nagy öröm számunkra, hogy Abasár olyan település, ahol nem csökkent, hanem nőtt a lakosságszám. Az az egyik legfőbb célunk, hogy a nálunk otthonra találó fiatalok megtalálják a számításukat, és minőségi életet tudjanak élni. A mögöttünk álló 4-5 évben komplett utcák lakossága cserélődött ki, többségében családosok telepedtek le nálunk. Gyöngyösről is rengeteg kisgyermekes fiatal költözött ide, ezért is nagy eredmény, hogy korszerű körülmények közt cseperedhetnek a legkisebb abasáriak. Az állami segítséggel megújult óvoda és az új bölcsőde 2022-es átadást követő félévben már telítődtek is a férőhelyek, jelenleg közel 100 kisgyermek jár a két intézménybe. Emellett a dolgozói létszámunk is teljes, büszkék vagyunk rájuk, hiszen magas színvonalon látják el feladataikat, tele vannak lendülettel, jó ötletekkel” – fogalmaz Kazsu Attila.

Ami pedig a többi fejlesztést illeti, Abasár legfontosabb történelmi öröksége, az Aba Sámuel királyi központ egy méltó emlékművel, sztélével gazdagodott. Emellett járdák, utak újultak meg a településen, részben önerőből játszótér és egy hangulatos Borsétány is elkészült.  Korszerűsítették a fűtést az óvodában, a könyvtárban, a közösségi házban és a polgármesteri hivatalban. „A fejlesztésekben természetesen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Magyar Falu Program is óriási segítséget jelentett. Utóbbi, véleményem szerint, egy olyan sikeres kormányzati törekvés, ami a helybeli igényeket veszi figyelembe. A Magyar Falu Programnak köszönhetően a Tiszti lakótelep teljes belső úthálózatát leaszfaltoztuk, de fejlesztettük a temetőnket, traktort, szárzúzót és más karbantartó eszközöket szereztünk be. A fejlesztések sorát persze hosszasan lehetne még folytatni. Eredményeinknek a Horváth László országgyűlési képviselővel való folyamatos egyeztetés és a hatékony párbeszéd is fontos eleme. Terveink és céljaink is vannak még bőven, folytatjuk Abasár építését, szépítését. Ahogyan eddig, úgy a jövőben is számítunk a képviselő úr segítségére, és az abasáriak előremutató ötleteire!”

2024. március 23.

K. L.