Páros interjúnk harmadik részében ugyancsak két képviselőjelöltet mutatunk be. Ezúttal nem az életútjukra vagyunk kíváncsiak, hanem ugyanarra a 3 kérdésre adott válaszukra. A Fidesz és Városom, szeretlek Egyesület (VSZE) közös önkormányzati képviselőjelöltjeként mindketten sok száz személyes beszélgetésen vannak túl körzetükben. Kiss Ferenc a Belváros egy részét és a Durandát is magába foglaló 2. számú, míg Banka Zsolt a Mátrai út által határolt, a vasúti és buszpályaudvart is érintő 5. számú választókerületben élők bizalmát.

Milyen Gyöngyöst képzelnek el 10 év múlva?

Kiss Ferenc: Azt gondolom, hogy a Durandában elvégzendő munkának kulcsszerepe lesz abban, hogy Gyöngyös milyen jövő elé néz. Itt rendet kell tenni, a drogterjesztőket, szabályszegőket, együttélésre képteleneket ki kell szorítani, azoknak pedig segítséget, méltó körülményeket kell adni, akik a helyes utat szeretnék választani. Ez egy sokrétű feladat, de végre neki kell állni, mert így is az elvesztegetett évek miatt tartunk ott, ami tarthatatlan tovább.
–––––––
Banka Zsolt: Ha 10 év múlva nem az lesz az első helyen a gyöngyösi fiatalok fejében, hogy hogyan tudnák a leggyorsabban elhagyni a szülővárosukat, az már nagy lépés lenne. Lényegében generációk hiányoznak a városból, mert nem akartak tovább úgy sétálni, hogy hátrafelé kelljen tekintgetni. Ehhez biztonságérzet, értelmes és nívós családi szabadidős lehetőségek, normális közlekedési viszonyok, és fejlettebb kereskedelmi kínálat is kell. Nem maradhat magára, gyermekei, unokái nélkül ennyi idős ember emiatt.

Mi a véleményük Gyöngyös elmúlt 10 évéről?

Kiss Ferenc: Ennyire futotta, mert ezt az utat választották. Ha egy városvezetés a kormányt hibáztatja mindenért, ha csuklóból hárítja a felelősséget, úgy nehéz érdemi
együttműködést elérni. Senki nem áll oda mosolyogva, ahol ütik. Ez egy taktikai döntése volt a városházának, ezt a politikát választották ahhoz, hogy ne sodorják el őket a mindennapok. Saját erőből meg ott tartunk, amit mindenki érzékel.
–––––––
Banka Zsolt: Én azt hiányoltam, hogy soha nem kérdezték meg a helyiek véleményét lényeges ügyekben. A részvételi költségvetés 8 millió forintja például nem lényegi kérdés, csak egy kirakatjáték. A helyijáratokról, buszmenetrendről hozott döntésük például az lett volna. Azt gondolom, hogy a jelenlegi városvezetés egy belső körré szűkült, és elszakadt a helyiektől. Ráadásul túl magasan van a városháza ablaka, és már olyan sok kedvük sincs letekinteni onnan.

Mi a legsürgetőbben megoldandó probléma a körzetükben?

Kiss Ferenc: Van ahol az esővízelvezetés, van ahol gyalogátkelő vagy parkoló hiányzik. Gyalogosjárdák, utak felújítása, fásítás és zöldterület rendezése, közvilágítás és kamera számos utcában a helyiek igénye. Viszont a közbiztonság fejlesztése, a patakmeder állapota, a durandai önkormányzati bérlakások, az ottani lakhatási körülmények ügye már egy nagyobb, Gyöngyös jövőjét érdemben érintő terv részének kell lennie, ahogyan a megnyesett helyijáratok rendezése is.
–––––––
Banka Zsolt: Egész egyszerűen meg kell hallgatni az itt élőket, könnyen megismerhetőek a feladatok, ha van párbeszéd. A felújított 24-es úton zöldhullámra van szükség, a vasútállomás környezetének méltatlan állapota is megoldandó, az autóbusz-állomás környezetének biztonsága és tisztasága az egész város érdeke, de parkolóhiány, felújítandó járdák, zöldfelületek, szeméttárolók sora vár megoldásra, és hiányzik jópár közterületi kamera is.

2024. 03. 28.
Fotó: Czímer Tamás