„Ha csak egyet választhatnál, melyik bezárt, megszűnt vagy elfeledett gyöngyösi helyet kívánnád, hogy újra olyan legyen, mint régen?”- tette fel a kérdést a Városom, szeretlek Egyesület gyöngyösi polgármesterjelöltje Facebook oldalán.

Szókovács Péter maga is megválaszolta a kérdést: „Az én kívánságom a SÖRKERT lenne, ahol baráti beszélgetések, közösségi események, kultikus koncertek is voltak anno.”  Péter arra kérte a kommentelőket, hogy ők is nosztalgiázzanak egy kicsit! Szórakozóhely, bolt, közösségi tér, találkozási pont, munkahely, bármit írhattak, amelyre szívesen emlékeznek a rég múltból a gyöngyösiek. A válaszcunami pedig nem maradt el.

A piaci tejivó sokak számára idéz szép emlékeket, sokan szívesen emlékeznek vissza erre a helyre. „Nulladik óra előtt jártunk oda, a Köztársaság téri tejivók egyikébe, másikába középiskolás koromban.” – írta az egyik hozzászóló. Szintén többen értettek egyet azzal a válaszadóval, aki az Orczy-kerti szabadtéri színpadot hiányolta a leginkább. Akadt, aki a Mátra Szállót szerette a legjobban: „Jöttek, mentek a taxik és hozták a turistákat. Hangulatos koncertek, esküvők voltak, sok-sok ember…” – írta egy hozzászóló.

Szintén többeknek dobbanhatott meg a szíve a Sörkert, a Kertmozi, a Bacchus Borozó, a Huszárkert, a Mephisto említése kapcsán is, hiszen tetszésüket adták ezekre a válaszokra is.

„Pálma presszó a Nagytemplommal szemben a sarkon. Mikor még Máriás Gábor volt a zongorista és valamilyen Gyula a dobos. Sokan jártak oda szórakozni. Nagyon jó volt. Ugyan úgy hiányzik a Gyöngy presszó a zenegéppel.”- írta egy gyöngyösi válaszadó. Egy másik így fogalmazott: „Zsellér pince étterem a Petőfi úton. Nagyon régóta zárva van. Sokan nem is tudják, hogy létezett. Ó, pedig milyen jó volt ott… Amikor arra járok mindig eszembe jutnak a szép emlékek, a kellemes hangulatú hely. Hiányzik.”

Szókovács Péter kérdéséből kiderült, a gyöngyösieknek bizony lenne igényük ma is olyan kulturált közösségi terekre, ahol baráti beszélgetések, közös élmények várják őket. Olyan helyekre, amelyekre húsz, harminc, negyven, vagy akár ötven év múltán is nosztalgiázva emlékezhetnek majd az itt élők…

Kiderült, régen nagyon is népszerű helyek voltak ezek, de a mai fiatalok már jóval csekélyebb eséllyel válogathatnak a hasonló, kulturált, biztonságos, találkozási lehetőségek, közösségi programok közül a városban…
2024. 03. 18.
Fotó: Lénárt Márton