Ha valaki a munkahelyi csapatépítésekről beszél, a legtöbben kalandparkok meglátogatására, különböző, trénerek által vezetett foglalkozásokra, kollégákkal töltött wellness hétvégékre gondolnak. 1964-ben a munkahelyi csapatépítés maga a munka volt, legalábbis erre következtethet az, aki elolvassa a Népújság 1964. március 20-i lapszámát, melyben az Izzó gyöngyösi gyáregységénél dolgozó Koleszov-brigádról esik szó.

„Jó kollektíva, szorgalmas kis együttes” így írja le a cikk azt a 14 főt, akik a pipishegyi gyárban dolgoztak ezelőtt 60 évvel. A brigád tagjai lelkiismeretes munkájukkal és személyes példamutatásukkal érdemelték ki a megelőző év őszén a szocialista címet, és vezetőik elismerését is. Várkonyi Zoli tanulóként jelenik meg a cikkben, aki bár nem brigádtag hivatalosan, de az esztergályozás csínját-bínját épp elsajátító fiatalember tanulóként már annak vallotta magát. Azt is megtudtuk róla, hogy fél év alatt több tudást kapott a kollégáitól, mint az ipariskolában azt megelőzően.

A Tir Dezső brigádvezető által előkerített brigádnaplóban írottakat Leitner György művezető is elismerte: jól dolgoztak, versenyt is nyertek a „Tiszta műhely – rendes szerszám” mozgalomban, de a fiatalokra külön gondjuk van. „Sokat foglalkoznak a szakma fiataljaival, féltékenység, irigység nélkül adják át sok éves tapasztalataikat”. Kaslik Gyula például korábban ipari tanulóként esztergályos munkát végzett, de második szakmáját már köztük tanulta: a köszörülést.

A brigád történetéből Varga Zoltánról is olvashatunk, aki az alakuláskor került a közösségbe, de eleinte nehezen vette fel a munkatempót. Kollégái azonban nem hagyták magára, minek köszönhetően a brigád egyik legjobb esztergályosává fejlődött. A cikkből az is kiderül, hogy a munkatársak megtanulták egymás munkáját, így nem csak egy dologhoz értenek jól, s ez igazán dicséretes tulajdonságukká vált. Munkavégzésük során példaértékűen takarékosak az anyaghasználattal, és saját kasszájuk is van, amiből rendezvényekre is telik.

Most, 60 évvel később nem tudjuk, vajon az egykori Koleszov-brigád tagjai közül hányan vannak még közöttünk, s azt sem, vajon mit gondolnának a mai „multis” munkakörnyezet „mítingjeiről” és „hómofisz” munkavégzéseiről.

Az viszont egészen biztos, hogy a jó csapatszellemben végzett, egymást segítő munkahelyi kapcsolatuk példaértékű lehet ebben a mostani világban is – legalábbis annak, aki a munkahelyi kötelességeit komolyan veszi.

2024. 04. 03.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény