„Aki hallgatja szavamat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette a házát. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja.” Máté 7, 24-25

2001 nyarán a Düsseldorf-i kolostorba mentem tanulni, ahova vittem magammal könyveket: Pl. Fekete István: Zsellérek című könyvét, melyben ez áll: „Egy haris kiáltott a réten, aztán újra csend lett, csak a lovak dobbantak néha, mert a meleg odadőlt a kocsi mellé, és sok volt a bogár. Jó volt ez a csend. Összeértem benne a földdel, az éggel, a remegő levegővel, és nehéz lett volna megmozdulni, mert kapaszkodó két kezemmel megmarkoltam az aszott füvet és úgy éreztem, ujjaimnak gyökere nőtt mélyen a hűvös földben.”

Az első fejezet után azonban az író más időben folytatja a regényt. Még egy kicsit meg is haragudtam: pedig olyan jól indult! Pedig csak arra akart kitérni az író, hogy a főszereplő – Zellér Péter-, akinek apja földműves volt hogyan indult el a a nagyvilágba, hogyan lett tanult ember, és hogyan tér vissza a faluba Szent István ünnepére, mert ez számára a gyökér, a visszahúzás gyermekkorába, a szülői házba, mert származását el nem felejtheti az ember. Szent Istvánhoz való visszatérés a gyökerekhez való visszatérést is jelentette. Sőt, egy szikla volt, melyre építhette életét!

Szent István volt az a személy, aki sziklára építette házát, családját, országát. Ezt tanulta Gellérttől is. Mit is hallottunk az evangéliumban? Jézus szerint a ház, s így a keresztény élet fő fundamentuma, alapja az ő tanításának gyakorlása. A hallgatás előfeltétel, de ennél többet jelent a meghallgatott tanítás végrehajtása. Máté egyháza – ahol megszületett az evangélium – nem tökéletes, vannak bölcs építők, és vannak meggondolatlanok is.

István igyekezett biztos alapra építeni házát, országát. Erről tanúskodnak törvényei, Imréhez írt intelmei. Tudta, hogy néhány külső szokás megtartásánál többre van szükség, ha nem akarja, hogy széthulljon országa.

2023. 08. 20.
Kékes Online, Varga Kamill ferences testvér
Fotó: Pixabay, RGY