Honnan tudom, hogy emeletes vonat jön-e? Ezt a kérdést számos helyen lehet a közösségi oldalakon, zárt és nem zárt csoportokban olvasni. Nem kevesen vannak azok, akik egy-egy kirándulás, utazás alkalmával szeretnének biztosra menni, és Egerből, vagy épp Gyöngyösről a fővárosba tartó óránkénti interrégió járatok közül arra felszállni, amelyik emeletes szerelvény lesz.

Legtöbbször olyan kommenteket találni ezek alatt a bejegyzések alatt, amik arról számolnak be, melyik vonat volt emeletes. Arról kevesebbet olvasunk, hogy előre akár meg is lehet nézni, mikor érkezik a várva-várt KISS szerelvény az állomásra, hogy azzal indulhassunk utunkra Budapest irányába.
A MÁV több lehetőséget is biztosít erre az igényre, mi olvasóinknak szeretnénk bemutatni belőle. Az alábbiakban a vasúttársaságtól kapott információkat tesszük közzé az egyik módszerrel, majd a folytatásban az általunk javasolt keresőt: 

A MÁV appban is láthatóak az éppen úton lévő vonatok járműtípusai a Vonatinformáció menüpontban. A vonatazonosító számsor a jármű pályaszámát takarja, ezekből is könnyen kiválaszthatók a Flirt és KISS motorvonatok, de az általános adatok, hogy a gyártó a Stadler és a gyártási év, is árulkodók.

Elérése:
Az appot megnyitva, a bal felső sarokból lenyitható a menü, középen a Vonatinformáció menüponttal. Vagy a menetrendi keresőben kikeresi az induló (vagy akár érkező) vonatokat például a Gyöngyös – Keleti pályaudvar közötti viszonylatra, és a vonatszámra kattintva megjelenik a menetrend. Már csak jobbra el kell húzni a képernyőt és elviszi a szolgáltatásokra, még egyet jobbra pedig a technikai információhoz.

Az állomásinformációs menüpontból is el lehet jutni ide. Az adott, beírt állomás, pl. Gyöngyös induló, érkező vonatait listázza. Rá kell kattintani arra, amelyikre kíváncsi az utas. Megjelenik alatta egy ikonsor, aminek a végén egy vonatikon áll karikás i betűvel. Ez is ugyanoda irányít, ahol a vonatinformációk találhatók.


Egy másik alkalmazást mi magunk mutatunk be saját példáink alapján:

Ez egy online felület, melyet webböngészőn keresztül a https://iemig.mav-trakcio.hu/ címen érünk el, becsületes neve Elektronikus Mozdonyszolgálati Információ Gyűjtőrendszer. 

Célszerű az alkalmazásba egy saját felhasználói fiókot regisztrálni, mert azzal bejelentkezve számos hasznos szűrési lehetőséggel kereshetőek a vonatok. 

A térkép nagyítható, az egyes vonatokra mutatva, vagy kattintva számos információ jeleníthető meg.

Ez az alkalmazás az épp közlekedő mozdonyokról (és motorvonatokról) ad remek tájékoztatást helyzetüket, menetrendjüket, pillanatnyi sebességüket illetően. Mindezt egy könnyen áttekinthető, logikusan működő térképes felületen. Azonban ez még nem minden. 

A regisztráció elküldése, annak elfogadása (időbe telik az egyedi engedélyezés miatt!) és bejelentkezés után hamar átböngészhetjük a menüsort, és az ott megtalálható lehetőségeket. (Remek felhasználói kézikönyv is megnyitható, a teljes alkalmazás kezelése megismerhető belőle.)

Egyszerre tekinthetjük meg az összes, a rendszerbe bejelentkezett gépet, illetve a kereső segítségével csak bizonyos típusokat jeleníthetünk meg a térképen, könnyebbé téve ezáltal pl. az emeletes vonatok megtalálását.

Ezzel a módszerrel hamar megtekinthetőek az épp úton lévő FLIRT-ök, emeletes KISS-ek, de rátalálhatunk a mozdonyok közül a gigantokra, a szilikre, és a többiekre is – amennyiben tudjuk, hogyan keressük őket, mert épp rájuk vagyunk kíváncsiak.

A kereső mezők megfelelőjébe írjuk be, melyik sorozatú járművet keressük.

815 sorozatszámmal az emeletes vonatokra, a KISS-ekre, a 415 számmal a FLIRT-ökre kereshetünk rá. A Wikipedia segítségünkre van az egyes mozdonytípusok sorozatszámának beazonosítását illetően, melyet a keresőbe írva hamar elérjük célunkat.

Itt már csak a kereső által megjelenített FLIRT szerelvények látszódnak, rájuk mutatva is információk jelennek meg.
Ha rákattintunk a térképen a vonatra, ilyen részleteket is láthatunk.
Ez már egy KISS – emeletes vonat Eger felé.

Nem nehéz tehát kikövetkeztetni tehát, hogy a Gyöngyös, vagy Eger állomásra befutó szerelvények fordulnak is vissza, így jó eséllyel pályázhatunk az általunk óhajtott vasúti jármű nyújtotta utazási élményre.

Ez az emeletes vonat jó reményeink szerint 16:07-kor indul vissza Egerből Budapest felé. (Minden óra 07-kor.)

Ha tehát látunk egy emeletes szerelvényt Budapestről Gyöngyös, vagy Eger irányába közeledni, az érkezés utáni első visszafelé induló szerelvény is jó eséllyel ugyanaz lesz. Egerből minden óra 07-kor indulnak az interrégiók, Gyöngyösről minden óra 03-kor, de a pontos menetrendet a MÁV megfelelő alkalmazása mutatja aktuálisan.

Az EMIG alkalmazásba a regisztrált felhasználók egyébként az egyes gépekhez saját fotóikat is feltölthetik, így örvendetesen gyarapszik a vonatfotók és a vonatfotósok száma is. Szép hobbi, mi a magunk részéről nagyra értékeljük.

2023.08.20.
Kékes Online, Gyetvai Péter