1963. szeptember 17-én, kedden a Népújság a gyöngyösi táncfesztiválról írt. Az olvasók arról értesülhettek, hogy lelkes táncosok gyűltek össze, hogy háromnapos ünnep keretében megmutassák népi táncos tudását. Az eseményen a sárospataki, az egri és a felsőtárkányi táncegyüttesek kiemelkedően szerepeltek. Vasárnap délelőtt, a fesztivál utolsó napján, közel félezer népi táncos lépett színpadra a gyöngyösi szüreti rendezvényen. Az eseményen a Népművelési Intézetből érkező zsűri, Vásárhelyi László és Szigeti Károlyné koreográfusok értékelték a produkciókat.

A más településekről érkező csoportok, mint Somoskőújfalu, Túrkeve, Kisterenye, Sárospatak, Abony, előadásaikkal lebilincselő élményt nyújtottak a nézőknek. Ruháik, koreográfiájuk és zenekaruk minősége egyaránt elismerésre méltó volt. A cikk írója sajnálkozva tudatta olvasóival, hogy nem minden helyi csoport képviselte ezt a minőséget.

Az egriek és a felsőtárkányiak kivételével nem talált igazi népi táncosokat a rendezvényen. Úgy látta, a résztvevő táncokat senki sem ellenőrizte előzetesen, értéktelen darabok voltak. Az írás szerint az egri iskolaszövetkezet kis táncosai és a felsőtárkányi csoport kiváló teljesítményükkel megmentették Heves megye jó hírnevét és jogosan értek el első helyezést.

Lényegesnek tartotta megemlíteni azonban, hogy ezeknek a fiataloknak nagy szerepe van az ilyen eseményeken. Hónapokig készülnek egy nagyszabású előadásra, és minden erejüket beleadják a siker érdekében. Ha azonban a csoportvezetők nem értik a táncok koreográfiáját és önkényesen változtatnak rajta, az a fiatalok számára csalódást jelent.

A hagyományokat őrző szakmai könyvek segíthetnek a megfelelő betanításban, ha értő emberek olvassák őket. A cikk írója szóvá tette, hogy – bár lett volna hova segítségért fordulni – ezen csoportokat felkészítő személyek valószínűleg mégsem tették azt. Az is tudvalevő volt, hogy az anyagi forrás is  rendelkezésre áll, és a MÉSZÖV kulturális munkát támogat, oktatókat biztosít, és ruhákat vásárol a csoportoknak.

Fontos, hogy a fiatalok tanuljanak, mert csak így garantálható a siker és a további fejlődés. Kiemelte: az esemény arra emlékeztet mindenkit, hogy a jó munka és a kitartás mindig meghozza gyümölcsét. Sok lelkes fiatal közül választhatnak a csoportvezetők, és ha segítséget kérnek és tanulnak, akkor még jobb produkciókat tehetnek le az asztalra a következő alkalommal.

2023. 10. 03.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Fortepan / Bauer Sándor