1972. február nyolcadikai kiadásában a Heves Megyei Népújság címlapon tette fel a kérdést, miért nem lehet használni az új, Vachott Sándor utcai hidat Gyöngyösön.

“Az új híd – lezárva” címmel megjelent írás különös párhuzamokat mutat napjaink történetével, amikor egy útépítés közben derült ki, hogy a szóban forgó híd alkalmatlan a további terhelés biztonságos megtartására, így újat kell építeni helyette.
1972-ben arról írt a megyei sajtó, hogy az akkori híd felújításán bizonyára valamiféle átok ül. Hamar kiderült, hogy akkoriban azt sem tudták eldönteni, műemlék-e, vagy sem a híd, kell-e azt emiatt – ahogyan megfogalmazta az író – “őrizni” vagy sem.

Az elbontás körüli nehézségek már megemlítésre kerülnek, de részletek nem derülnek ki, csak az, hogy “Szellemes ötlettel sikerült mégis időben és munkában lerövidíteni.” – Talán még akad ma is valaki, aki tudja, miféle ötletek kellettek a nehézségek leküzdésére.

Az akkor vasbeton cölöpökre épült hidat a sajtóban megjelentek szerint már 1971 decemberében használatba vették. Bizonyára az akkori közlekedők is hasonló hurrával fogadták a megnyitót, mint ahogyan a közelmúltban a mostani hídépítés befejezését nyugtázta számos internetes kommentelő.

Történt azonban valami, ami miatt a nagy öröm után hamar újra le kellett zárni akkor azt a hidat. Az elbeszélés szerint a híd vasbetonja nem kötött meg megfelelően, a betonhoz kevert, faggyal szembeni ellenállóképességet növelni hivatott anyag pedig megtámadta a vasbetéteket. A kor döntéshozói azelőtt a dilemma előtt álltak, hogy vagy lebontják a hidat, vagy alá építenek egy másikat, hogy legyen, ami megtartja a súlyt.

Az is kiderül az újságcikkből, hogy: “Forgách Miklósnak, a Heves megyei főépitésvezetőség irányítójának véleménye szerint műhiba nem történt.” Akkor decemberben két alkalommal is tűztek ki műszaki átadást, mert meg akarták várni, hogy a beton megfelelően megszilárduljon.

Végül keserűen optimista soraival zárja az írást az akkori tudósító. Reményét fejezi ki atekintetben, hogy a másodjára is újjáépített híd egyszer talán végre valóban és tartósan használható lesz, és nem lesz vele semmi további probléma. Egyszerűen csak olyan híd lesz, mint a többi: át lehet majd rajta menni.

2023.11.28.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Fortepan / UVATERV