Szilvásvárad – a lipicai ménes otthona, a hazai lótenyésztés ikonikus települése – első alkalommal adott otthont a Nemzeti Vágtának. A világszínvonalú Lipicai Lovasközpontban programok sokasága várta a nézőket az elmúlt hétvégén.

Közép-Európa legmodernebb lovas létesítményében teltház előtt zajlottak a versenyek, és bár minden futamot több ezren követtek figyelemmel, a legnagyobb érdeklődést a Nemzeti Vágta döntője övezte, melyet női lovasok uraltak. Kiélezett küzdelemben diadalmaskodott a Kecskemétet képviselő Tóth Tamara, aki először indult a nagy huszárok közötti megméretésen.

Az idei Nemzeti Vágta nemcsak a lovasoknak és lovaiknak, de a szervezőknek is új és izgalmas kihívásokat tartogatott. Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke úgy fogalmazott, a vágta hazaért, jó döntés volt Szilvásváradot helyszínül választani.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta:

Hisszük, hogy nemzeti lovas kultúránk akkor marad meg, ha vannak olyan rendezvények, mint a Nemzeti Vágta, ahol találkozni lehet meséink, mondáink aranyszőrű, varázserejű főszereplőivel. S hisszük, hogy Szilvásvárad a jövő évi Négyesfogathajtó Világbajnokságnak is méltó helyszíne lesz! Ismét bebizonyosodott, hogy Szilvásvárad kimagasló helyet foglal el a lovasvilágban!

A kétnapos esemény végén egy igazán különleges programelemmel búcsúzott Szilvásvárad a 16. Nemzeti Vágtától, a világhírű lipicai ménessel.

2023. október 4.

Hír Tv, Korepta Lilla