Hét közepéig egyre nagyobb területet érint a reggeli fagy. Hétfő reggel az ország északkeleti felén várható fagy. Északon lesz a leghidegebb, -4, -5 fokig csökkenhet a fagyzugos helyeken a hőmérséklet, míg az alföldi tájakat gyenge fagy érinti. Kedden nagyobb területen kell félteni a virágzó gyümölcsfákat, írják a meteorológiai előrejelzések.

Március 18, az első meleghozó nap. Hagyományosan ekkor kezdik a takarmánynövények, a zab és az árpa vetését. Ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható“– tartja a népi mondás.

A három jeles nap közül szokásokban és hiedelmekben a leggazdagabb József napja, március 19. E naphoz fűződik az időjárás- és természetjóslás, sőt a haláljóslás is. József-napkor figyelik az időjárást a földművesek és a pásztorok is, mert József időjósló, mégpedig 40 napra előre, ezenkívül még baj- meg termésjósló nap is. A hagyomány szerint ezen a napon megszólalnak a madarak, mert „Szent József kiosztotta nekik a sípot”, s ez a nap a méhek kasból való kieresztésének meghatározott ideje is. A néphit szerint, ha a méhek sűrűn kitelepednek a kas, vagy kaptár szájára, akkor jó idő lesz. A népi megfigyelések szerint Szent József napjára megjönnek a fecskék és a gólyák. Róluk is van egy hiedelem: ha piszkos a tolluk, jó lesz a termés, ha szép fehér, akkor viszont szűk esztendő várható.

„Benedek – jönnek a jó melegek“- kántálták a közeledő tavasznak örülve a gyerekek hajadonfőtt forogva-ugrálva régi időkben. Eleink megfigyelték, ha Benedek napján a szarka magában száll, rossz idő lesz a határban. De ha párja szálldos vele, megjön hamar a nap fénye, ereje. A Benedek napján vetett fokhagyma pedig közismerten gonoszűző szer.

Sándor, József, Benedek a hét második felére érnek ide. Hétvégére a jelenlegi számítások szerint nyoma sem lesz hajnali fagynak, a délutáni csúcsértékek pedig meghaladhatják a 20 fokot.

2024. 03. 18.
Forrás: nepszokasok.hu, sokszinuvidek.24.hu, ma7.sk, idokep.hu
Fotó: Freepik, kuritafsheen77