Zsúfolásig megtelt a gyöngyösi Mátra Múzeum aulája, sőt, még az emeleten is álltak azon a rendezvényen, melynek meghívott előadója Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt.

Horváth László országgyűlési képviselő (balra) és dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a teltház azt is bizonyítja, hogy a világ nagy kérdései iránt mindenkiben komoly érdeklődés van, mert mindenki érzi, hogy ami most történik, az a hétköznapjainkat is érinti, tehát senki nem tud függetlenedni a világfolyamatoktól. Hozzátette, rendkívül lehangoló, hogy a 21. század eleje az országok, népek, földrészek leigázásáról, háborúkról, és százezrek értelmetlen haláláról szól, és mindezt az a hatalmi politika csinálja, amelynek egyetlen mozgatórugója a pénz és a gazdasági befolyás megszerzése. Ezen folyamatokkal szemben két megoldás van: az egyik a függetlenség megtartása, a másik pedig a béke! Horváth László hangsúlyozta, minden egyes nap, amely háborúval telik, újabb életeket olt ki, halált és értelmetlen rombolást hoz. Hozzátette, a Brüsszellel és a hazai baloldallal szemben Magyarország kormánya a béke pártján áll.

Szókovács Péter, a Városom, szeretlek Egyesület és a Fidesz gyöngyösi polgármesterjelöltje

Az eseményen Szókovács Péter, a Városom, szeretlek Egyesület elnöke köszöntötte a közönséget. Hangsúlyozta, az egyesület fontosnak tartja, hogy a gyöngyösi közéletbe olyan témákat emeljenek be, amelyek a helyben élőket is érinti és érdekli. Szó esett már a városban egyre komolyabb gondokat okozó droghelyzetről, az alkoholproblémákról, a bűnözésről, s ezek visszaszorítási lehetőségeiről. A korábbi előadások során romaügyi szakértő és toxikológus is elfogadta az egyesület meghívását, ezúttal pedig Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel találkozhattak a gyöngyösiek. Közel háromszázan vettek részt az eseményen, ami jól mutatja, hogy Gyöngyösön van igény a közéleti eseményekre, a közös gondolkodásra, a véleménycserére – fogalmazott Szókovács Péter.

Dr. Nógrádi Györgytől megtudtuk, gyermekkorában sok időt töltött a Mátrában, s jelenleg is ez az egyik kedvenc hazai úti célja, ha ideje engedi a kikapcsolódást.

Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő

Az est folyamán szó esett Európa geopolitikai helyzetéről az USA, Kína, Oroszország árnyékában. Dr. Nógrádi György rendhagyó történelemóráján beszélt a NATO megalakulásáról, az orosz-ukrán háború kitörésének okairól, s a legtöbbeket érdeklő kérdésről is: Mikor érhet véget a háború? A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy egy amerikai professzor, Herman Kahn 1962-ben írta le az Eszkaláció című könyvében, hogy a jószomszédi kapcsolatoktól – ami a 0. pont –, hogyan lehet eljutni a 44-ig, ami a totális háborút jelenti. Mint mondta, véleménye szerint a világ most ezen lista alapján már a harminc-harmincharmadik pontnál jár.

Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban ősszel lesz a választás, melyen Donald Trump és Joe Biden méreti meg magát elnökjelöltként. Szerinte Biden mindenre alkalmatlan, s „az katasztrófa lenne, ha az előttünk álló négy évben egy 82 éves szenilis bácsi vezetné a világ vezető hatalmát” – fogalmazott. Dr. Nógrádi György szerint akkor van esély a békére, ha Trump lesz az USA elnöke ősszel. „Ha addig nem ér véget az orosz-ukrán háború, akkor lép életbe Trump terve. Ennek pedig az a lényege, hogy ha Ukrajna nem teszi azt, amit Trump mond, akkor nem kap több pénzt és fegyvert Amerikától. Ettől kezdve Oroszországgal tárgyal Trump, és ha nem tudnak megállapodni, akkor kapna Ukrajna pénzt és fegyvert. De az biztos, hogy meg fog állapodni Trump Putyinnal.” Nógrádi György hozzátette: ő maga hosszú hónapok óta azt mondja, hogy ez a háború egy Moszkva és Washington közötti megállapodással fog véget érni.

A szakértő az Európát sújtó migrációs helyzetről is szólt. „Magyarországon kerítést építettünk, ezzel a migránsok nagy részét ki tudjuk zárni, s megvédjük Európát” – mondta. Hozzátette: Európa jelentős része arra váltott, hogy a migráció alapvetően negatív, a bejövők döntő része gazdasági és nem politikai menekült és nincs rá szükség, csak Európa rendkívül lassan fordul 2015 óta, tehát 9 év alatt olyan mennyiségű migráns jött ide, hogy ezek visszaküldése gyakorlatilag lehetetlen” – mondta előadása végén Dr. Nógrádi György.

2024. március 23.

Kékes Online

Fotó: Czímer Tamás