A Salvus vizéről és strandfürdőjéről ismert Bükkszéken érdemes felkeresni a Szent Anna parkban létrehozott, Mária szenvedéstörténetét bemutató, 15 állomásból álló stációt. A helyet könnyű megtalálni, hiszen a fürdőhöz vezető út mellett található.

Húsvét közeledtével különleges élmény a bükkszéki stáció felkeresése, a park központjában Szent Anna szobra látható, ezt öleli körbe a 15 különleges kőbe faragott stáció. Sági Ferenc polgármester érdeklődésünkre elmondta, évekkel ezelőtt járt Takács László művész barátjánál Bükkszentkereszten, ott látta meg a készülő alkotást, és a művész ígéretet tett, hogy a településnek ajándékozza művét. Így is lett, 2020 júliusában felavatták a Szent Anna parkban a stációkat. Valódi különlegesség a látvány, ahogyan bemutatja Jézus anyjának szenvedéseit a 15 kőtömb, valamennyi mellett egy-egy tábla áll, ezen bibliai idézetek mellett napjainkra érvényes gondolatok olvashatók.

A park központi részén áll a Szent Anna szobor, nem véletlenül. A Bükkszékhez tartozó Pósvár, vagy Pósváralja nevű település a középkorban népes település volt, temploma szerepel az 1332/37 évi pápai tizedjegyzékben, ám 1554-ben elpusztult, és többé nem építették újjá. Az 1771-es pestisjárvány után a falu lakói fogadalmat tettek, hogy hálából Szent Anna napján zarándoklatot tesznek a templomuk romjához. Bükkszék fogadalmi búcsúja azóta is Szent Anna napján van.

Szent Annát a nagyszülők védőszentjének tartják, röviden erről is szóljunk! Szűz Mária szüleiről sok információval nem rendelkezünk. Egy 2. századi apokrif könyv szerint Mária édesanyját Annának, apját Joachimnak hívták, már nevük jelentése is elgondolkodtató, Anna annyit jelent, kegyelemmel áldott, Joachim pedig azt, hogy Isten megvigasztal. Szent Anna ünnepe a 13-14. század körül terjedt el Európában. A hagyomány úgy tartotta, hogy Mária Jeruzsálemben született és szülőháza, a Bethesda-tó közelében volt. Az 5-6. században a feltételezett születési hely fölé templomot építettek Szent Anna tiszteletére, ennek felszentelésének napja volt július 26. Anna életéből annyit említsünk meg, a galileai származású Joachim vette feleségül, húsz évig éltek már együtt, de a gyermekáldás elkerülte őket. Így vagyonukat több részre osztották: maguknak megtartottak egy részt, a másik részt a templomnak és a papoknak adták, a harmadik részt pedig szétosztották a szegények között. Gyermektelenségük fájdalmas része volt, hogy Joachim áldozati ajándékát elutasította egy pap, mivel úgy vélte, Joachim házasságának terméketlensége a bűn jele. A fájdalmas elutasítás után azonban megjelent neki Isten angyala és megvigasztalta azzal, hogy imádságaiért Anna gyermeket szül, egy leányt, akit majd Máriának kell nevezniük. Az angyal azt is megjövendölte, a gyermek fogantatásától fogva telve lesz Szentlélekkel. Így is történt, megszületett Mária. Sajnos Joachim ezt követően hamarosan meghalt, így nem láthatta felnőni lányát, ellenben Anna még láthatta Jézus születését.

Húsvét közeledtével érdemes ezekkel a történetekkel is megismerkedni, hogy teljesebb képünk legyen az egyik legnagyobb ünnepünkről. A húsvéti ünnepkör szép és megható eseménye a Saári Passió, most szombaton láthatjuk ezt a templomban, 19 órai kezdettel.

A korábbi évektől eltérően ezúttal este mutatják be a történetet, és nem szabadtéren, hanem a templomban elevenítik fel a Passiót.

 

2024. március 23.

Fotó és szöveg: Kápolnai Nagy Ágnes